Dačić razgovarao sa austrijskim vicekancelarom Štraheom Vesti

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić boravio je u Beču gde se sastao sa vicekancelarom Austrije Hajncom Kristijanom Štraheom.

„Želim da izrazim veliko zadovoljstvo povodom moje posete i razgovora sa kolegom i prijateljem Štraheom.

Odnosi između naše dve zemlje su u stalnom usponu. Razmena poseta je na veoma visokom nivou. Vicekancelar Štrahe je u februaru bio u Beogradu, predsednik Austrije je juče završio posetu Srbiji, a očekujemo i posetu kancelara. Sledeće godine proslavićemo jubilej – 145 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, tako da očekujemo i posetu ministarke spoljnih poslova Knajsl.

Želimo da naša saradnja bude svestrana i mogu da izrazim zadovoljstvo zbog razvoja naših bilateralnih odnosa.

Austrija je jedan od najznačajnijih ekonomskih partnera Srbije. U Srbiji posluje skoro 1000 kompanija u kojima su vlasnici austrijski državljani ili pravna lica sa teritorije Austrije i oni zapošljavaju nekoliko desetina hiljada ljudi u Srbiji. Spoljnotrgovinska razmena prošle godine je iznosila skoro milijardu evra. Očekujemo da se ekonomska saradnja još više razvija.

Želim da zahvalim Austriji na podršci koju nam pruža kada je reč o našim evrointegracijama. Svesni smo važnosti evrointegracija i u tom smislu je važna harmonizacija našeg sistema sa vrednostima EU, a to je bitno za reformu celog našeg društva.

Austrija je jedna od zemalja koja nam pruža najveću podršku na evropskom putu. Takođe, želim da zahvalim Austriji što prilikom predsedavanja EU ima inicijativu da se što više poglavlja otvori.

Veoma važan je i današnji događaj, a to je potpisivanje Memoranduma o saradnji između Akademije za javnu upravu Republike Srbije i Savezne akademije za javnu upravu Republike Austrije.

Sa Austrijom nemamo spornih pitanja osim različitog tumačenja pitanja Kosova. Srbija je zainteresovana za rešavanje svih regionalnih otvorenih pitanja. Zalažemo se za regionalnu stabilnost, mir i međusobno pomirenje. Rešavanje otvorenih pitanja može da bude prihvatljivo samo ako se uvaže interesi svih.

Mi smo spremni na dogovore i dijalog sa Prištinom. Očekujemo da EU, koja moderira dijalog, izvrši dodatni pritisak kako bi se realizovalo i implementiralo ono što je dogovoreno i potpisano pre pet godina. Nedavno je bilo 2000 dana kako nije formirana ZSO. Smatramo da je to veoma važno, jer to je bio uslov zbog kojeg smo mi potpisali Briselski sporazum. Jasno je da nema rešavanja ovog pitanja bez uvažavanja međusobnih interesa, ali i pojedinačnih interesa srpskog i albanskog naroda.

Mi želimo da imamo aktivnu ulogu, ali, bez spremnosti na kompromis i uvažavanje interesa srpskog naroda koji živi na KiM, Srbija neće podleći pritiscima koji će rešiti pitanje statusa Kosova na osnovu jednostranih akata koji su doneti u Prištini u ranijem periodu.

Molimo sve naše prijatelje da imaju u vidu takvu poziciju Srbije, da daju šansu dijalogu i da daju šansu pronalaženju mirnog, kompromisnog rešenja.

Priština i dalje donosi jednostrane akte, kao što je jučerašnja odluka da se krene u transformaciju, odnosno, formiranje vojske Kosova. To je suprotno svim rezolucijama međunarodnih organizacija, kao što je rezolucija SB UN 1244.

Smatramo da, pre postizanja dogovora, ta pitanja ne treba da budu na dnevnom redu.

I zato, važna je pozicija Austrije kada je reč o Interpolu, Unesku i drugim međunarodnim organizacija gde Kosovo pokušava da pitanje članstva iskoristi za promociju svoje državnosti.

Veoma sam zadovoljan razgovorom sa Štraheom. Ova poseta je još jedan korak ka daljem unapređenju naših prijateljskih odnosa,” rekao je šef srpske diplomatije na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka.

Izvor: MSP

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.