Најновије

Проф. др Славица Ђукић Дејановић на конференцији “Дани јавних политика“ Вести

Министарка задужена за демографску и популациону политику Славица Ђукић Дејановић указала је на то да су миграције цивилизацијска реалност, те да младе никако не би требало спречавати да одлазе забранама, већ стварањем бољих услова за њих у матичној земљи.

Ђукић Дејановић је у оквиру конференције „Дани јавних политика“ одржала предавање на тему демографске и популационе политике Србије, а како је навела,  одлучила се да говори о миграцијама младих и то студената, због чињенице да је просек оних који одлазе око 28 година, а сваки пети је високо образован.

„Дани јавних политика су заправо дани који политичаре обавезују, а будуће генерацију припремају да буду бољи политичари него што смо ми данас. Определила сам се да говорим о миграцијама младих и то студената, због чињенице да је просек оних који одлазе из наше земље 28,7 година, међу којима је сваки пети високо образован“, казала је Ðукић Дејановић.

Подсетила је да 16.000 регистрованих наших суграђана оде из Србије годишње, као и на истраживање које је рађено са Министарством просвете, науке и технолошког развоја и Републичким заводом за статистику, а које је показало да једна трећина тестираних студента, од узорка од 11.000, планира да када заврши студије оде.

Бољи економски развој земље, чему је предуслов мир, бољи стандард, боља могућност запошљавања у сопственој струци за које се млади школују су неки од услова да се млади задрже у земљи, каже Ђукић Дејановић.

Додала је да је то показало и истраживање, те да је то путоказ којим држава треба да иде у смањењу миграција младих.

„Али, чињеница је и да су миграције цивилизацијска реалност. Људи иду и са добрих места да виде како је на неком другом месту. Никако забранама, али стварањем што је могуће бољих услова да млад образован човек буде мотивисан да у својој матичној земљи задовољи потребе, да ствара породицу, ради, да има задовољство у слободном времену, то су путокази којима морамо ићи“, казала је Ђукић Дејановић.

Шеста по реду конференција „Дани јавних политика“, коју организују Група за анализу и креирање јавних политика, Центар за јавну управу, локалну самоуправу и јавне политике Факултета политичких наука уз подршку Фондације Конрад Аденауер и ПЕРФОРМ-а, одржава се у Београду данас и сутра.

Теме, осим демографије и популационе политике, о којима ће се разговарати су и дуално образовање у Србији, политика према националним мањинама, квалитет докторских студија, ауторско право и право интелектуалне својине, утицај идеологије на јавне политике, као и утицај младих политичара на јавне политике у Србији.

Извор и фото: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.