Најновије

Ружић: Управа данас никако више није кочничар, већ је покретач промена Вести

„Управа данас никако више није кочничар, већ је покретач промена. Имиџ управе полако се поправља, како применом нових законских решења који се односе на процесе рада, управљање људским ресурсима, увођењем дигитализације, тако и омогућавањем веће укључености грађана у доношење одлука“, рекао је министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић на Првој годишњој конференцији локалних скупштина у Новом Саду.

Он је објаснио да овогодишње измене Закона о локалној самоуправи и Закона о државној управи су имале за циљ бољу примену института непосредне демократије и веће укључивање јавности у рад управе.
Министар је објаснио да управа, као таква, има најбројнију клијентелу најразличитијих жеља, потреба, старосне доби, образовне и друге структуре.

„Наши клијенти су сви грађани Србије. Отуда и потреба да се реформишемо, модернизујемо, професионализујемо, па и да тежимо што већој отворености и бољој комуникацији са њима“, рекао је он и додао да иако на овим принципима инстистира и међународна заједница, Србија све што ради кроз реформу јавне управе то чини због грађанки и грађана.

„Захваљујући овим изменама грађани ће се више укључивати у поступак припреме инвестиционог дела буџета на локалу, имаће могућност да да кажу где ће се и шта ће се радити, такође ће се најшира јавност укључити у сам поступак припреме закона, стратешких и других докумената јавних политика, пре јавних расправа, а и овим решењима подстичемо грађане на покретање иницијативе од значаја за њихову средину“, објаснио је министар.

Промене Закона о локалној самоуправи предвиђају и мере за бољи рад скупштина општина и градова у погледу минималног рока за сазивање седнице, уподобљавање броја функционера према броју становника локалне самоуправе, међуопштинску сарадњу, као и уређивање положаја месних заједница, тако да оне опет буду место где ће се препознати проблеми на локалу, и где ће се разговарати о потребама грађана.

„Реформа као таква не сме бити орочена, па самим тим и циљ коме тежимо ће се увек померати, али ипак треба да будемо поносни урађеним у претходних неколико година, посебно имајући у виду да смо се у истом периоду фокусирали и на одлуке штедње, рационализацију броја запослених и много других нужних и рећи ћу, изузетно тешких, одлука“, нагласио је министар.

Извор: МДУЛС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.