Ružić: Uprava danas nikako više nije kočničar, već je pokretač promena Vesti

„Uprava danas nikako više nije kočničar, već je pokretač promena. Imidž uprave polako se popravlja, kako primenom novih zakonskih rešenja koji se odnose na procese rada, upravljanje ljudskim resursima, uvođenjem digitalizacije, tako i omogućavanjem veće uključenosti građana u donošenje odluka“, rekao je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić na Prvoj godišnjoj konferenciji lokalnih skupština u Novom Sadu.

On je objasnio da ovogodišnje izmene Zakona o lokalnoj samoupravi i Zakona o državnoj upravi su imale za cilj bolju primenu instituta neposredne demokratije i veće uključivanje javnosti u rad uprave.
Ministar je objasnio da uprava, kao takva, ima najbrojniju klijentelu najrazličitijih želja, potreba, starosne dobi, obrazovne i druge strukture.

„Naši klijenti su svi građani Srbije. Otuda i potreba da se reformišemo, modernizujemo, profesionalizujemo, pa i da težimo što većoj otvorenosti i boljoj komunikaciji sa njima“, rekao je on i dodao da iako na ovim principima instistira i međunarodna zajednica, Srbija sve što radi kroz reformu javne uprave to čini zbog građanki i građana.

„Zahvaljujući ovim izmenama građani će se više uključivati u postupak pripreme investicionog dela budžeta na lokalu, imaće mogućnost da da kažu gde će se i šta će se raditi, takođe će se najšira javnost uključiti u sam postupak pripreme zakona, strateških i drugih dokumenata javnih politika, pre javnih rasprava, a i ovim rešenjima podstičemo građane na pokretanje inicijative od značaja za njihovu sredinu“, objasnio je ministar.

Promene Zakona o lokalnoj samoupravi predviđaju i mere za bolji rad skupština opština i gradova u pogledu minimalnog roka za sazivanje sednice, upodobljavanje broja funkcionera prema broju stanovnika lokalne samouprave, međuopštinsku saradnju, kao i uređivanje položaja mesnih zajednica, tako da one opet budu mesto gde će se prepoznati problemi na lokalu, i gde će se razgovarati o potrebama građana.

„Reforma kao takva ne sme biti oročena, pa samim tim i cilj kome težimo će se uvek pomerati, ali ipak treba da budemo ponosni urađenim u prethodnih nekoliko godina, posebno imajući u vidu da smo se u istom periodu fokusirali i na odluke štednje, racionalizaciju broja zaposlenih i mnogo drugih nužnih i reći ću, izuzetno teških, odluka“, naglasio je ministar.

Izvor: MDULS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.