Испунити еколошке стандарде код грађевинских материјала који нису опасни за безбедност објеката и здравље људи Посланичка група

Др Данијела Стојадиновић, народна посланица Социјалистичке партије Србије, о Предлог Закона о грађевинским производима.

Грађевински производи који се уграђују у стамбене, али и пословне и јавне објекте морају испуњавати строге стандарде из области заштите животне средине.

У оквиру данашње обједињене расправе о пакету закона из области грађевинарства, првенствено ћу се осврнути на Закон о грађевинским производима. Србија до данас нажалост није имала општи, односно кровни пропис из области грађевинских производа, иако смо велики и познати произвођачи по великом броју грађевинских производа.

Неопходност да се на јединствен начин уреди ова привредна делатност, проистиче из потребе стандардизације квалитета грађевинских производа применом домаћих стандарда, али и из обавезе да законодавство ускладимо са правом ЕУ у овој области.

Дакле, да хармонизујемо свој законски оквир уз испуњење међународних стандарда, што је део националног програма за усвајање правних тековина ЕУ.

Крајњи исход ове хармонизације јесте стављање на тржиште квалитетних грађевинских материјала, са добрим перформансама, дакле оних који нису опасни ни по безбедност објеката, ни по здравље људи.

Еколошки стандарди код грађевинских материјала морају да буду испуњени.

Зашто је еколошки аспект важан? Грађевински производи који се уграђују у стамбене, али и пословне и јавне објекте морају испуњавати строге стандарде из области заштите животне средине.

Највећи део живота проводимо у кућама и становима, тако да је веома важно да, поред стандарда квалитета грађевинских материјала и њихове трајности, буду задовољени и еколошки стандарди. Само да подсетим на азбестне зграде које су јако опасне по здравље.

Такође, скренула бих пажњу и важност да се данас у грађевинарству користе материјали који испуњавају еколошке стандарде. То је и захтев ЕУ, да се наше законодавство хармонизује у контекст еколошких стандарда, јер ћемо једино такве грађевинске производе моћи да пласирамо на тржишту држава чланица ЕУ.

Заложила бих се за реафирмацију традиционалних грађевинских материјала, тзв. амбијенталних, аутохтоних материјала за изградњу који су у развијеним земљама законски позиционирани и где се иначе афирмише њихова употреба стимулативним мерама.

Ови материјали значе здраве услове и становања и живљења, а посебно би била стимулативна за сеоске средине које се баве сеоским туризмом.

Када говоримо о традиционалним материјалима, ту пре свега мислим на коришћење дрвених материјала, дрвене грађе, глине и осталих материјала. Законом треба омогућити коришћење ових материјала како би они који их користе у градњи могли да добију грађевинске, односно употребне дозволе. Тиме се доприноси и легализацији оваквих објеката, којих има доста у многим туристичким срединама.

Такође, уколико би се стандардизовали и ови материјали, омогућила би се и регуларна кредитна подршка домаћинствима која би се определила за ове видове градње. Мислим да би се на овај начин сачувала и народна баштина Србије. Чува се животна средина и, оно што је најважније, штеди се на ресурсима. То не би значило да се враћамо у неку далеку прошлост. Ово значи да користимо привредне ресурсе из свог природног окружења.

Опредељење за традиционалну градњу је идеја коју је наша посланичка група претворила у амандман који смо поднели и о њему ћемо говорити у расправи у појединостима.

Осим овог амандмана, посланичка група СПС поднела је још један већи број амандмана на овај закон, па верујем да ће их Влада размотрити.

Када је у питању производња грађевинског материјала, морамо да истакнемо значај ове гране привреде за укупан привредни развој. Градња инфраструктурних и стамбених објеката окупља бројне производе и произвођаче и укључује привреду, посебно када су у питању велики инфраструктурни пројекти, јер се у Србији производи око 1.200 регистрованих грађевинских производа по овом закону и они ће бити стандардизовани и контролисани. Овакво решење подржавамо јер је природно да произвођач сам по себи гарантује квалитет. Све ово иде у прилог подршци овом новом  Предлогу закона који треба да уреди производњу, дистрибуцију и пласман грађевинских производа на нашем тржишту и подстакне извоз у регион и остале европске земље. Из свега овога наведеног посланичка група СПС подржаће овај сет закона.

Категорије: Посланичка група

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.