Најновије

Враћање обавезних школских кухиња допринело би стварању здравих навика наше деце Посланичка група

Даница Буквић, народна посланица Социјалистичке партије Србије, поставила је посланичко питање министру просвете, науке и технолошког развоја, Младену Шарчевићу.

“Познато нам је да Министарство већ предузима одређене мере за оспособљавање постојећих школских кухиња што посебно поздрављамо и похваљујемо. Желим да питам господина министра, да ли ће се у скоријем периоду оспособити ове школске кухиње, колики број школских кухиња се може оспособити и да ли ће се у наредној буџетској години обезбедити средства за ове намене?

Поштовани председавајући, поштоване колеге посланици, данас бих поставила питање министру просвете, господину Шарчевићу.

Наиме, проблем гојазности деце предшколског, а нарочито школског узраста је све већи у Србији. Иако се медицински, а и медијски, промовишу здрави стилови живота, пре свега редовна и здрава исхрана, деца школског узраста у основним и средњим школама све више користе брзу храну из пекара, помфрите, крекере, и друге нездраве грицкалице.

Неправилна и нередовна исхрана, поготово брза храна, као преовлађујући део исхране школске деце, за исход имају гојазност, али и друге озбиљне здравствене проблеме. Ако се томе дода и веома слаба физичка активност, онда је јасно да нам деца нездраво расту. Гојазност узрокује друге здравствене проблеме и различите метаболичке поремећаје, пре свега дијабетес.

Један од разлога за ово је све мањи број школских кухиња у којима се служе здрави оброци са тачно утврђеним енергетским својствима. Нажалост, многа деца, па и њихови родитељи избегавају школске кухиње јер им је лакше да на киосцима и у пекарама купују разна пецива са адитивима. У кругу многих школа отворене су пекаре како деца не би излазила из круга школе да купују ужину, тако да се на тај начин деци нуди брза храна.

Познато нам је да Министарство већ предузима одређене мере за оспособљавање постојећих школских кухиња што посебно поздрављамо и похваљујемо. Желим да питам господина министра, да ли ће се у скоријем периоду оспособити ове школске кухиње, колики број школских кухиња се може оспособити и да ли ће се у наредној буџетској години обезбедити средства за ове намене? Сигурно су неопходна улагања у овеобјекте са становишта здравствене исправности и безбедности припреме хране за децу.

Сматрамо да би поновно враћање обавезних школских кухиња са здравом, калоријски контролисаном храном допринело стварању здравих навика у исхрани наше деце и превенирало бројне негативне последице нездраве исхране.

 

Категорије: Посланичка група