Miljkan Karličić: Grad Beograd zbog nelegalne gradnje godišnje izgubi 30 miliona evra Beograd

Grad Beograd zbog nelegalne gradnje godišnje izgubi 30 miliona evra, dok smo od 2000. izgubili oko milijardu dolara, odnosno novac za koji je u prestonici mogla da se sagradi jedna linija metroa, a da ne govorimo koliko škola ili bolnica je moglo da se izgradi ili opremi za te pare.

Predsednik Nadzornog odbora Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju grada Beograda Miljkan Karličić kaže da sa zaprepašćenjem može da potvrdi da gradnja na divlje i dalje traje.

– Ovaj fenomen je omalovažavanje države, jer nema nikakvog razumnog objašnjenja za ovu nezakonitu aktivnost koja se masovno sprovodi pred očima celog državnog i javnog aparata. Izuzev da je reč o organizovanoj aktivnosti građevinskih kriminalnih grupa. Prema generalnoj proceni, Beograd godišnje gubi oko 30 miliona evra na ime dažbina za uređenje i opremanje građevinskog zemljišta, tu su putevi i putni prolazi, vodovodi, kanalizacija, trotoari… Reč je o ogromnom novcu, to je iznos u protivvrednosti od milijardu dolara od 2000. pa do danas. I tu pričamo samo o Beogradu, a u ostatku države smo izgubili bar još toliko – kaže Karličić za Kurir.

On naglašava da je pogrešno nazivati investitorima osobe koje se bave divljom gradnjom, jer je reč o ilegalnoj aktivnosti često povezanoj s pranjem novca i poreskom prevarom.

Izvor: Kurir

Kategorije: Beograd

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.