Најновије

Интервју Бранка Ружића за ”Ало” новине: Једино Дачић Вести

Бранко Ружић, министар државне управе и локалне самоуправе и потпредседник СПС-а, јуче је био први гост на штанду дневног листа „Ало!” на Сајму медија.
Дружење смо искористили и да претресемо актуелне теме у вези са изборима за Бошњачко национално веће, али и конгрес СПС-а, који је заказан за децембар.

Ружић нам је открио да се неће кандидовати на унутарстраначким изборима у СПС-у и поручио да ће здушно подржати Ивицу Дачића, који ће, према Ружићевом мишљењу, бити једини кандидат на изборима и поново сести у председничку фотељу у тој партији.

Ви сте први министар на Сајму медија, да ли то значи да сте највреднији?

– Пробудио сам се у 6, као и сваког јутра, али Сајам тада не ради. Верујем да ће и други свратити. Сматрам да је важно да као представник Владе посетим Сајам медија, а што се тиче тога да ли сам највреднији, не верујем да је баш тако.

Иду избори за Бошњачко национално веће, појачана је тензија у Санџаку. Очекујете ли да ће све проћи како треба?

– Са позиције министра који је расписао изборе за савете националних мањина у Србији, подсећам да ниједна национална мањина нема ексклузивитет. Што се тиче тензије и трзавица, које су пре свега са политичком позадином, заиста желим да изразим уверење да очекујем да ће сам изборни дан протећи у демократској атмосфери. Надам се да ће превагнути одговорност, која би требало да буде иманентна категорија код оних који су носиоци тих листа, а уједно су и политичари који играју значајну улогу на политичкој сцени Србије, као и да они неће злоупотребљавати нечији сензибилитет како би подгревали ту тензију.

Поједини лидери из Санџака у предизборној кампањи говоре о аутономији Санџака, да ли то уопште спада у ингеренције БНВ-а?

– Наравно да не спада. Један представник листе говори о аутономији, чак и о независности. Нећу да дајем политичке оцене о таквом политичару. Заиста, у капацитету министра немам намеру то да чиним. Оно чиме се савети националних мањина баве у складу са законом јесу службена употреба језика и писма, образовање, поштовање и баштињење традиционалних вредности. Они који желе да се баве политиком, чак и да износе те по мени неуставне и нелегитимне ставове, то треба да раде користећи партије на чијем се челу налазе, а не да то раде злоупотребљавајући националне савете.

Очекују вас унутарстраначки избори у СПС-у, да ли ће Ивица Дачић поново бити лидер те партије?

– Нисам кандидат на унутарстраначким изборима у СПС-у, али ћу бити укључен у припрему конгреса и желим да направимо ретроспективу свега што смо радили у претходних 28 година. Здушно ћу подржати Ивицу Дачића као јединог кандидата. Надам се да ће бити једини, а ако и не буде једини, онда је једини прави.

Да ли ћете бити у Дачићевом тиму?

– Ја сам у том тиму по рођењу. Има времена, он бира тим и он ће одредити ко му у актуелном политичком тренутку више, а ко мање треба. СПС има толики кадровски потенцијал, да ће Дачић бити на слатким мукама.

Ђорђе Милићевић, шеф посланичког клуба СПС-а, рекао је да СПС треба да буде захвалан на 5. октобру, да ли и ви делите тај став?

– Зависи из које перспективе то сагледавамо. Мислим да је 5. октобар симбол великих очекивања и великог разочарања оних који су имали та велика очекивања. Са аспекта битисања СПС-а на политичкој сцени, 5. октобар је требало да буде прекретница, да практично нестанемо, а ми смо се као феникс из пепела подигли и показали да је могуће да и у тим нерегуларним условима опстанемо и да након неког времена играмо веома значајну улогу у каналисању друштвених и политичких процеса у Србији.

Међу новинарима постоји утисак да ваши интервјуи нису тако занимљиви као што су некад били?

– Не причам ништа другачије, али су се наслови очигледно променили. И даље одговарам на све позиве.

Када би ваш син кренуо вашим стопама, шта бисте му саветовали?

– Да не креће, али нећу утицати на то.

Били сте на концерту Лепе Брене, која вам је омиљена песма?

– Ова најновија „Зар је важно да л’ се пева или пјева“. Ја сам Југословен по политичком убеђењу, Брена и Боба су такође, зато ми се та песма свиђа.

Извор и фото: Ало новине

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.