Intervju Branka Ružića za “Alo“ novine: Jedino Dačić Vesti

Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave i potpredsednik SPS-a, juče je bio prvi gost na štandu dnevnog lista „Alo!” na Sajmu medija.
Druženje smo iskoristili i da pretresemo aktuelne teme u vezi sa izborima za Bošnjačko nacionalno veće, ali i kongres SPS-a, koji je zakazan za decembar.

Ružić nam je otkrio da se neće kandidovati na unutarstranačkim izborima u SPS-u i poručio da će zdušno podržati Ivicu Dačića, koji će, prema Ružićevom mišljenju, biti jedini kandidat na izborima i ponovo sesti u predsedničku fotelju u toj partiji.

Vi ste prvi ministar na Sajmu medija, da li to znači da ste najvredniji?

– Probudio sam se u 6, kao i svakog jutra, ali Sajam tada ne radi. Verujem da će i drugi svratiti. Smatram da je važno da kao predstavnik Vlade posetim Sajam medija, a što se tiče toga da li sam najvredniji, ne verujem da je baš tako.

Idu izbori za Bošnjačko nacionalno veće, pojačana je tenzija u Sandžaku. Očekujete li da će sve proći kako treba?

– Sa pozicije ministra koji je raspisao izbore za savete nacionalnih manjina u Srbiji, podsećam da nijedna nacionalna manjina nema ekskluzivitet. Što se tiče tenzije i trzavica, koje su pre svega sa političkom pozadinom, zaista želim da izrazim uverenje da očekujem da će sam izborni dan proteći u demokratskoj atmosferi. Nadam se da će prevagnuti odgovornost, koja bi trebalo da bude imanentna kategorija kod onih koji su nosioci tih lista, a ujedno su i političari koji igraju značajnu ulogu na političkoj sceni Srbije, kao i da oni neće zloupotrebljavati nečiji senzibilitet kako bi podgrevali tu tenziju.

Pojedini lideri iz Sandžaka u predizbornoj kampanji govore o autonomiji Sandžaka, da li to uopšte spada u ingerencije BNV-a?

– Naravno da ne spada. Jedan predstavnik liste govori o autonomiji, čak i o nezavisnosti. Neću da dajem političke ocene o takvom političaru. Zaista, u kapacitetu ministra nemam nameru to da činim. Ono čime se saveti nacionalnih manjina bave u skladu sa zakonom jesu službena upotreba jezika i pisma, obrazovanje, poštovanje i baštinjenje tradicionalnih vrednosti. Oni koji žele da se bave politikom, čak i da iznose te po meni neustavne i nelegitimne stavove, to treba da rade koristeći partije na čijem se čelu nalaze, a ne da to rade zloupotrebljavajući nacionalne savete.

Očekuju vas unutarstranački izbori u SPS-u, da li će Ivica Dačić ponovo biti lider te partije?

– Nisam kandidat na unutarstranačkim izborima u SPS-u, ali ću biti uključen u pripremu kongresa i želim da napravimo retrospektivu svega što smo radili u prethodnih 28 godina. Zdušno ću podržati Ivicu Dačića kao jedinog kandidata. Nadam se da će biti jedini, a ako i ne bude jedini, onda je jedini pravi.

Da li ćete biti u Dačićevom timu?

– Ja sam u tom timu po rođenju. Ima vremena, on bira tim i on će odrediti ko mu u aktuelnom političkom trenutku više, a ko manje treba. SPS ima toliki kadrovski potencijal, da će Dačić biti na slatkim mukama.

Đorđe Milićević, šef poslaničkog kluba SPS-a, rekao je da SPS treba da bude zahvalan na 5. oktobru, da li i vi delite taj stav?

– Zavisi iz koje perspektive to sagledavamo. Mislim da je 5. oktobar simbol velikih očekivanja i velikog razočaranja onih koji su imali ta velika očekivanja. Sa aspekta bitisanja SPS-a na političkoj sceni, 5. oktobar je trebalo da bude prekretnica, da praktično nestanemo, a mi smo se kao feniks iz pepela podigli i pokazali da je moguće da i u tim neregularnim uslovima opstanemo i da nakon nekog vremena igramo veoma značajnu ulogu u kanalisanju društvenih i političkih procesa u Srbiji.

Među novinarima postoji utisak da vaši intervjui nisu tako zanimljivi kao što su nekad bili?

– Ne pričam ništa drugačije, ali su se naslovi očigledno promenili. I dalje odgovaram na sve pozive.

Kada bi vaš sin krenuo vašim stopama, šta biste mu savetovali?

– Da ne kreće, ali neću uticati na to.

Bili ste na koncertu Lepe Brene, koja vam je omiljena pesma?

– Ova najnovija „Zar je važno da l’ se peva ili pjeva“. Ja sam Jugosloven po političkom ubeđenju, Brena i Boba su takođe, zato mi se ta pesma sviđa.

Izvor i foto: Alo novine

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.