Centralni registar stanovništva predstavljaće svojevrsnu bazu evidencija Poslanička grupa

Ivana Dinić, narodna poslanica Socijalističke partije Srbije, postavila je poslaničko pitanje Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu

Spajanjem svih podataka u jednu bazu ovlašćeni službenici će moći da pomognu građanima pribavljanjem podataka po službenoj dužnosti za usluge građanima iz čak 11 evidencija čime će procedure na šalterima biti daleko jednostavnije, brže, efikasnije i naravno dosta jeftinije.

 

Poštovani predsedavajući, uvaženi narodni poslanici, građani i građanke Republike Srbije, koristeći svoje pravo iz člana 287. Poslovnika danas bih postavila pitanje ministru za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Najpre želim da pohvalim Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave za sve što je do sada urađeno u oblasti digitalizacije registara, što je započeto donošenjem Zakona o opštem upravnom postupku 2016. godine.     Nedavno je ministar državne uprave i lokalne samouprave najavio nov Zakon o centralnom registru stanovništva koji bi trebalo da stigne pred nas, narodne poslanike, u što skorije vreme. Kako je najavljeno plan je da se do kraja ove godine stavi na glasanje, odnosno nadamo se izglasa ovaj Zakon o centralnom registru stanovništva kako bismo već u 2019. godini krenuli sa implementacijom zakona, a za koji je Kancelarija za IT i elektronsku upravu već uspostavila potrebnu hardversku infrastrukturu.

Naime, Centralni registar stanovništva predstavljaće svojevrsnu bazu evidencija, a spajanjem svih podataka u jednu bazu ovlašćeni službenici će moći da pomognu građanima pribavljanjem podataka po službenoj dužnosti za usluge građanima iz čak 11 evidencija čime će procedure na šalterima biti daleko jednostavnije, brže, efikasnije i naravno dosta jeftinije.

U skladu s tim, želela bih da postavim pitanje ministru za državnu upravu i lokalnu samoupravu. Da li će Centralnom registru stanovništva moći da pristupe i građani ili samo ovlašćeni službenici? Koji će to biti službenici? Takođe, interesuje me na koji način će se uključiti i nedavno formiran Centralni registar matičnih knjiga u odnosu na ovaj Centralni registar stanovništva?

 

Kategorije: Poslanička grupa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.