Решавање проблема локалних самоуправа у систему заштите и спасавања Посланичка група

Др Данијела Стојадиновић, народна посланица Социјалистичке партије Србије, о Предлогу закона о смањењу ризика од катастрофа и управљању вандредним ситуацијама и Предлогу закона о добровољном ватрогаству:

„Циљ овог закона је да правно уреди и успостави јединство у систему који је усклађен са реалним потребама заштите испасавања становништва и материјалних добара“.

 

„Госпођо министар, господине Марићу, господине Дабовићу, драго ми је да је данас овај закон на дневном реду, с обзиром да смо недавно, 2014.године, имали непријатна искуства са поплавама у којима сам учествовала и драго ми је да се кроз овај Предлог закона исправљају неке ствари са којима смо кубурили у то време.

Циљ овог закона је да правно уреди и успостави јединство у систему који је усклађен са реалним потребама заштите и спасавања становништва и материјалних добара, јер смо до сада увек реаговали у тренутку када треба да се реагује.

У овом Предлогу закона се говори о превентиви која је далеко битнија и од тада, па све до сада су се многе ствари промениле баш у том превентивном смислу који је од великог значаја.

Ја бих само указала на нешто што је тада био проблем, а то је да су многе локалне самоуправе дуго радиле на основним документим .То су документа која су и основ заштите и спасавања.

Проблем је био што многе локалне самоуправе нису имале адекватне људе за то, па то није било добро одрађено или су скупљале новац, тај новац је ишао људима који у том тренутку нису имали лиценцу, тако да су те општине финансирале нешто што у ствари нису могле да користе.

Јако ми је драго да ће то сада бити контролисано, да ће лиценцирана особа моћи на томе да ради и да ће коначно локалне самоуправе имати своје праве планове за заштиту и спасавање и Правилник о методологији, који је врло значајан и који ће бити јединствен за све, Значи, немамо разлике од једне до друге локалне самоуправе и то су, по мени, јако позитивни помаци.

Сада неколико реченица о другом закону, који је такође наишао на велико одобравање, а то је Предлог закона о добровољном ватрогаству. Видим да су савези поздравили овај предлог. Не само да има новине у смислу увођења ватрогасних јединица и, с обзиром да има 150 друштава и 300 савеза, њихово ангажовање у смислу добијања возила, њихово укључивање у рад и помоћ МУП- у и регуларним јединицама био би од великог значаја, а посебно су одушевљени јер ће овим Предлогом закона бити обезбеђено и финансирање од 2019. године.

Финансирање ће имати три основе – од Републике, локалне заједнице, помоћу донација и поклона и имаће један простор за сопствене приходе, па бих Вас ја овом приликом замолила даобјасните да ли је то у складу са правилницима који тек треба да се праве, где ће бити тачно објашњено какве су надлежности добровољних друштава. Желим да напоменем да је свуда, у Словенији поготово, част бити добровољни ватрогасац“.

Категорије: Посланичка група

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.