Најновије

Триван са амбасадором Чешке Републике у Србији Томасом Кучтом Вести

Министар заштите животне средине Горан Триван састао се са амбасадором Чешке Републике у Србији Томасом Кучтом, с којим је водио отворен и пријатељски разговор о актуелним питањима у области заштите животне средине.

Министар Триван је указао да су добри односи Србије и Чешке основа за наставак сарадње која ће допринети реализацији циљева за добробит животне средине двеју земаља и региона. „Европске земље предњаче када је у питању заштита животне средине, и ова искуства су значајна Србији која развија добре односе у области животне средине са свим земљама у региону“, истакао је Триван. Он је изразио спремност Србије да у процесу укључивања у заједницу европских држава користи искуства земаља које су тим путем већ прошле, и тако избегне могуће грешке и убрза процес приступања ЕУ. Триван је нагласио да је Министарство утврдило стање и потребе локалних самоуправа по питању реализације пројеката за заштиту животне средине, што је добра основа за даље инвестирање у ову област, нарочито у област прераде отпадних вода и управљање комуналним отпадом. „Будно пратимо шта раде земље у окружењу, а у ономe што желимо да постигнемо, свесни смо да не можемо сами. Имамо солидну науку, знање, али нам недостају инвестиције и део технологије“, истакао је.

Размењујући ставове о актуелним проблемима и трендовима у животној средини, саговорници су се сагласили да постоји обострана отвореност и заинтересованост за проширење сарадње две земље у заштити животне средине. Договорено је да се размена искустава и сарадња интензивирају пре свега по питањима пошумљавања, ремедијације земљишта, заштите предела и управљања заштићеним подручјима, а да се први сусрет с чешким стручњацима одржи већ у марту месецу наредне године.

Извор: Министарство заштите животне средине

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.