Најновије

Проф. др Предраг Ј. Марковић: Није тачно да су Срби изгубили 20. век Вести

*  Где је Србија данас сто година од завршетка Првог светског рата?

– Многи људи верују да су Срби изгубили 20. век. Земља им је смањена, углед окаљан. А толике жртве су пале у оба светска рата. То је заправо обрнута перспектива. Србија није ушла у Први светски рат да би створила велику државу. Она се бранила од Аустроугарске, која се намерачила да избрише Србију са мапе. И у Првом и у Другом светском рату су нацисти и помагачи раскомадали Србију. Ниједној европској држави се два пута није десило тако нешто. Подвиг је да смо ми претекли, а ту је и предивна Војводина као добитак.

* Због чега се данас историјска улога Србије у Великом рату мање памти од улоге коју је Србија имала у последњим ратовима на бившој територији Југославије?

– Наравно да недавне лоше успомене притискају старе, добре. И то ће проћи.

* Да ли је случајно у париској катедрали Нотр Дам, међу заставама више од 20 земаља учесница Првог светског рата, истакнута и застава непостојеће државе тзв. „Косова“ и како коментаришете одлуку Србије да због тога не уложи протест?

– Нико неће приметити заставу Косова која са оном мрљом и звездицама личи на заставу СПС центра у неком хотелу. Нико не би приметио ни нашу ноту.

Извор: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.