Најновије

Проф. др Славица Ђукић Дејановић: Подршка породицама које имају децу са тешкоћама у развоју Вести

Свако пето дете у Србији има потребу за подршком у најранијем узрасту због сметњи у развоју или расте у средини која негативно утиче на његов развој и умањује његова животна постигнућа.

Ефикасна подршка за породицу суочену с развојним тешкоћама детета, може се постићи кооординисаном сарадњом сектора здравља, предшколских установа, социјалне заштите локалних самоуправа, истакнуто је на скупу Сарадња система у пружању подршке деци с развојним ризицима и сметњама у Београду.

Министарка задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић рекла је да подршка породицама чија деца имају сметње у развоју мора бити свеобухватна, а не само финансијска или само стручна.

„Инклузија тих породица у социјални живот, у друштво, веома је важна. Чињеница је да та породица треба да има сва права и све радости као и свака друга, да буде прихваћена од породица у окружењу“, рекла је Дејановићева Танјугу пред почетак скупа.

Она је навела да подаци Светске здравствене организације показују да три до 22 одсто деце у свету има неки вид сметњи у развоју, а да око пет одсто има видљив инвалидитет.

Најчешћа сметња је губитак вида, слуха, затим интелектуалне сметње као што је аутизам.

„Сва деца морају да имају иста права и једнаку шансу за своју будућност“, истакла је Ђукић Дејановићева.

Истраживања широм света показују да су ефекти ране интервенције бољи уколико се подршка пружа што раније у кући или вртићу уз максималну укљученост породице и вршњака.

У наредне две године, уз подршку УНИЦЕФ-а и Програма за рани развој Фонда за отворено друштво канцеларије у Лондону модел раних интервенција испробаће се у Крагујевцу и Лесковцу, а касније пренети на све општине у Србији.

Извор и фото: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.