Најновије

Антић и Никодијевић за РТС: Све спремно за грејну сезону Београд

„Београдске електране“ раде стабилно и спремне су за грејну сезону, истакли су министар енергетике Александар Антић, заменик градоначелника Београда Горан Весић и председник скупштине града Никола Никодијевић, који су јутрос обишли то јавно комунално предузеће. На нивоу целе Србије 60 топлана у општинама и градовима спремно је за хладне дане, каже Антић.

Представници републичке и градске власти навели су да је све спремно за хладне дане и нову грејну сезону, како на нивоу Београда тако и Србије, и да електране раде са обезбеђеним резервама и без дуговања.

Министар рударства и енергетике Александар Антић рекао је да су извршени ремонти и реализоване припреме, и додао да ће снабдевање бити стабилно.

„То је значајно не само за Београђане, већ и за грађане целе Србије, јер су Београдске електране једна од најзначајнијих енергетских компанија у Србији, капитално важна за енергетску стабилност земље и после ЕПС друга највећа компанија. Ако они раде добро, то директно смањује притисак на енергетски систем и доприноси његовој стабилности“, рекао је Антић.

Министар је истакао и да је на нивоу целе Србије 60 топлана у општинама и градовима спремно за хладне дане, те да је снабдевање гасом у потпуности уредно.

„Србија не дугује Газпрому за испоручени гас ни један динар, еуро, долар. Подземно складиште гаса Банатски двор је пуно до врха, ту је 450 милиона метара кубних гаса, а залихе осталих енергената такође на задовољавајућем нивоу“, навео је он.

Председник скупштине Града Никола Никодијевић рекао је да је Град ове године уложио две милијарде динара у ремонт мреже, тамо где је она била најрањивија.

„Урађена је и реконструкција и повећање капацитета за магистрални топловод Нови Београд, тако да десно од аутопута можемо да вршимо гашење индивидуалних котларница, на Сењаку, партизановом и звездином стадиону, то је део пројекта да угасимо све индивидуалне котларнице које су највећи загађивачи у Београду“, рекао је Никодијевић.

Београд, додао је, за разлику од остатка Србије може у случају неких екстремних ситуација да прелазимо са једног горива на друго, те да може да буде испомоћ другим градовима и њиховим системима.

Он је апеловао и на грађане Београда да не преправљају сами мрежу у својим становима и уграђују радијаторе, већ да то раде у складу са стручњацима из електрана будући да се највећи број жалби односио управо на то.

Извор: РТС

фото: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.