Најновије

Гостовање Проф. др Предрага Ј. Марковића у Дневнику на РТС: Велике силе гледају само своје успомене Вести

Историчар Предраг Ј. Марковић каже за РТС да је текст у листу “Фигаро” подсетио Французе на српско-француско пријатељство и примећује да је на крају испало да су српска страдања у рату добила већи публицитет. Очекује да ће прича бити оживљена када француски председник Емануел Макрон дође у Београд.

Предраг Марковић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је на обележавању стогодишњице краја Великог рата у Паризу протокол био у потпуном хаосу.

Указује на мароканског краља који је заспао поред Меланије Трамп, али сматра да ту постоји дубљи разлог.

Проблем је што велике силе, као што само гледају своје интересе, тако гледају само и своје успомене, објашњава Марковић.

Наводи да јавност у Француској не зна да је Србија имала сразмерно највеће жртве у Првом светском рату, а да су Руси имали већи број мртвих од Француза.

Текст у листу Фигаро, где је оцењено да је Србија неправедно понижена на комеморацији 11. новембра, подсетио Французе на српско-француско пријатељство, каже Марковић

Примећује да је на крају испало да су српска улога и страдања у рату добила већи публицитет.

Марковић је сагласан са оценом да је репутација Србије срушена деведесетих и да је данас тешко вратити је, јер мала земља није у фокусу ни сада ни у пришлости.

Очекује да ће француски председник Емануел Макрон током посете Београду проговорити о српско-француском пријатељству, и додаје да се у не би се уздао у српску заједницу у Француској.

Прича ће бити оживљена када дође Макрон, који преузима водећу улогу у Европској унији, оцењује Марковић.

Што се тиче рекције председника Александра Вучића, сматра да је она била једина могућа, и да ништа не би постигли да је увређен “отишао са журке”.

Коментаришући обележавање Дана Вуковара у Хрватском сабору уз слику на којој је усташки поздрав “За дом спремни”, Марковић истиче да је невероватно да они сами себи праве проблеме.

То је, како додаје, увреда за жртве Вуковара, али не очекује реакцију у Хрватској.

Сматра да ни Србија не треба да реагује. “Шта нас брига што Хрвати сами себе брукају”, поручује Марковић.

С друге стране, Загреб оптужује Србију у Савету Европе за говор мржње, али Марковић указује да није чуо да у Србији неко користи фашистичке поздраве.

Што се тиче стогодишњице од присаједињења Црне Горе Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца и изјаве председника Мила Ђукановића да је одлука Подгоричке скупштине о томе била велика издаја, Марковић подсећа да су ту одлуку прве одбациле црногорске присталице фашиста 1941. године.

Упитан да ли ће на Балкану икада заживети заједничке историјске читанке, оцеуњује да је то тешко јер је тешко направити вештачку симертију.

Ако је један народ дао 90 одсто жртава, онда је другом то тешко да прихвати, закључује Предраг Марковић.

Извор: РТС

фото: Време

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.