Најновије

Интервју Душана Бајатовића за “Ало“ новине: Турски ток је наш национални интерес Вести

„Турски ток“ ће дефинитивно пролазити кроз Србију, вест је која је стигла из Москве, а значај тог пројекта за нашу земљу у интервјуу за „Ало!“ коментарисао је Душан Бајатовић, директор „Србијагаса“ и „Гастранса“.

– Србија, али и Бугарска, Мађарска и Турска још прошле године су потписале мапе пута, где смо ми дефинисали наш однос и начин и рокове у којима бисмо хтели да направимо нову гасно-транспортну инфраструктуру. Фирма „Гастранс“ је у Агенцији за енергетику аплицирала за дозволу за изградњу једног таквог новог транспортног система у Србији, Агенција је донела позитивно решење, сада смо то дали Енергетској заједници на разматрање, они имају рок два пута по 60 дана да дају одговоре. Не верујем да ће они то оспорити јер смо све урадили по европским правилима, а поштујући српске законе. Евентуално „не“ би значило да је донета политичка одлука, а доношење политичких одлука када је у питању енергетска безбедност Југоисточне Европе било би противно европским правилима.

Да ли су све земље чврсто у пројекту? Сетимо се да је „Јужни ток“ пропао због Бугарске, која је све саботирала?

– За сада су сви врло заинтересовани. Бугари раде првих 40 километара да закопчају за свој гасни систем, видећемо како ће бити у будућности. Синхронизовано ћемо ми и Бугари потписати обавезујуће закупе. Да бисмо доказали да је тај пројекат исправан, компанија „Гастранс“ је већ радила студије економске оправданости, које су показале више него довољан интерес трговаца у региону да закупе транспортне капацитете и ти капацитети ће бити на јавним аукцијама…

Шта овај гасовод конкретно доноси Србији?

– Ово је транзитни правац и ми бисмо имали велике количине гаса на располагању и убирали бисмо одређене приходе и као компанија и као Република Србија. Заборављамо колико је битна енергетска безбедност и колико смо били 2009. спремни да платимо за гас када су Руси заврнули славину. Није нам национални интерес да останемо на једној цеви коју имамо кроз Мађарску, зато Србија има национални интерес да учествује у овом пројекту. Што више гаса на тржишту, већа конкуренција, нећемо бити осуђени на један гасни правац. Већ смо договорили и проширење Банатског двора, што даје не само додатну безбедност него и додатне комерцијалне могућности, а ако прође овај велики гасовод, тада ће нам требати још једно складиште од милијарду метара кубних гаса, тада би Србија на својој територији складиштила годишње потребе за гас. Ми смо, нажалост, енергетски неефикасна земља, трошимо четири пута енергије више него што је европски просек.

Какве су пројекције када је реч о цени гаса?
– Цене гаса су још у вези са нафтом, али с обзиром на то да је ово краћа рута и да смо имали јако високе трошкове транспорта кроз Мађарску, биће боље него сада. Србија ће смањити транспортне трошкове за гас равно четири пута. Учешће транспорта у цени би са 60 милиона годишње, колико је сада, пало на око 15 милиона.

Колико ситуација на Косову може утицати и на овај пројекат и како коментаришете све што се тамо дешава последњих дана?

– Политика коју Србија води на Косову добра је, одговорна и даје резултате, а Албанци су зато бесни, погубљени… Ово што раде са српском робом је лудило мозга. Саму њихову политичку сцену и шта се дешава унутра боље да не коментаришем, иако су међусобно подељени, сви они дувају у фрулу истог газде.

Да ли је тај газда на Западу и да ли је проблем Србије у ствари блискост са Русијом?

– У британским књигама ми смо одавно названи малим Русима. Зато се чују тезе да Србе треба удаљити од Руса, али питање је шта се то нама нуди са друге стране? Који су резултати олако датих обећања и споразума, довели смо ЕУЛЕКС, заменили смо УН, дали примат ЕУ, а шта смо добили? Јесте нам ЕУ највећи трговински партнер, али треба чувати национални интерес, патриотизам, права у сопственој земљи. Требало је да будемо примљени у ЕУ 2007, па 2015, па 2020, па сад кажу 2025. Шта све треба да урадимо да бисмо били примљени? Замислите да треба да усклађујемо своју политику са европском, па кажемо да ћемо због европских интереса признати Косово, то је исто као суицид. Често смо давали много, а добијали ништа или премало.

Ближи се страначки конгрес, да ли ће бити неких промена у руководству СПС-а?

– Ако питате да ли ћемо да мењамо председника, сигурно нећемо. Дачић ће бити председник, страначке проблеме и трзавице немамо, ми ћемо ући у једну фазу благе реформе странке. Циљ је да дамо већу шансу младима и дамама које представљају бољи и лепши, а чини ми се и бројнији део гласача СПС-а. Имаћемо генерацијску обнову, која неће бити ништа страшно, ником нећемо скинути главу. Сигуран сам да ће тек расти утицај СПС-а јер странке које су показале одговорност када је реч о националним и економскима питањима треба да добију примат.

Неки функционери су се жалили да СПС губи идентитет?

– Не бих ја лична незадовољства преведена у политичке захтеве претерано коментарисао.

Како видите опозицију у Србији данас?

– Она није конкуренција власти. Опозициони савез који се појавио је један микс, тек треба да видимо и шта је то и да ли може да опстане. То је широка коалиција, а није ово 2000. година, па ћете да скачете против једног човека. Нема услова да се сада ствара нови ДОС, ова власт има сјајне економске резултате, национални интерес јој је на првом месту, однос са РС је одличан и коначно постоји то српско јединство које нам је увек фалио, то видимо и на Косову. Надам се да ће тако бити и са Црном Гором.

Поред свих послова и функција које обављате, колико имате времена за приватан живот?

– Ако то питате моју децу и њихову мајку, добићете врло ружну слику о мени. Врло мало времена имам, заборавио сам кафане, проводе, пријатеље, па чак и лов. То мало слободног времена углавном проводим са децом и породицом. Старији син има пет година, обожава животиње, па углавном причамо о њима, играмо се у кући лова на диносаурусе. (смех) Млађи син, који има годину и по дана, првих годину дана се плашио тате јер сам тако ретко долазио кући да ми је требало по пола сата да се навикне на мене да уопште могу да га узмем, али то је цена ангажмана и у политици и у привреди, а деци и породици не можете све надокнадити финансијским статусом.

Вас је много више било у медијима док је на позицији министра енергетике била Зорана Михајловић, сви се сећамо ваших трзавица…

– Морам рећи да „Србијагас“ данас има одличну у професионалну сарадњу са министарством које колегиница Михајловић води. А политика је политика, да вам право кажем, то је тада било добро и за колегиницу Михајловић и за мене, толико смо били једно време популарни у Србији да су сви писали о нама, маркетиншки то није могло боље.

Како ви реагујете на то што је многима главна асоцијација када се спомене ваше име највећа плата у Србији?

– Не желим да превише излазим у јавност са тим, али ја заиста највећи део тога поделим, не све, нешто оставим за себе, као сваки поштен Србин. Немам никакав морални проблем са тим, законски нарочито, али највише ми лично смета то што да сам неки Ханс – не би било никаквих проблема. Многи странци на челу компанија у Србији плаћенији су него ја, али мој проблем је што сам Душан.

Разјасните нам мистерију, колико заиста имате скупоцених сатова?

– Два оригинална „брајтлинга“ и неколико фејкова. Један сам купио још док сам био студент, други недавно, кад је изашла нова генерација. Сарадници ми кажу да не причам да су ми фејк сатови јер ми нико неће веровати.

Планирате ли коначно да станете на луди камен?

– Не желим да изгубим титулу најпожељнијег нежење. (смех) Не планирам, а и не видим разлику између тренутног стања и „лудог камена“.

Извор и фото: Ало новине

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.