Најновије

Гостовање Никодијевића у Вестима на ТВ Прва: Београд оснива Прихватилиште за децу као посебну установу Београд

Најављујући седницу градског парламента, председник Скупштине града Никола Никодијевић је за Tелевизију „Прва” рекао да ће се, између осталог, пред одборницима наћи и одлука о регулисању старог дуга закупаца пословног простора на коме је носилaц својине Град Београд.

– Ми смо пре две године преузели комплетан фонд пословног простора од општина, а самим тим и ненаплаћена потраживања у износу од 3,5 милијарди динара. Сада нудимо могућност закупцима пословног простора да уђу у репрограм са Градом Београдом где ће имати одређене врсте попуста. Уколико буду плаћали одједном целокупан дуг, попуст ће бити 40 одсто, уколико буду плаћали на три рате, попуст ће бити 30 процената, уколико буду плаћали на шест месеци, могу да имају 20 одсто попуста и уколико плаћају на 12 месеци, онда добијају попуст од 10 одсто. Интерес нам је да се договоримо са закупцима, да наплатимо потраживања која дугују Граду Београду, а да избегнемо вођење дугих и скупих судских спорова – прецизирао је Никодијевић.

Проблем ГСП-а траје деценијама, навео је Никодијевић, и додао да се на дневном нивоу разговара о модалитетима изналажења решења за проблем тог предузећа.

– Основни проблем је неплаћање карата, јер када би наплата била боља, ми бисмо имали довољно новца да у Београду имамо аутобусе који нису старији од пет година. Тражимо механизме за побољшање наплате превоза, да га учинимо бољим, ефикаснијим и комфорнијим за грађане. Једна од тачака на данашњој седници је управо анекс уговора са приватним превозницима који обављају делатност јавног превоза на територији града Београда. То је све у циљу побољшања квалитета превоза. Планирамо бољу контролу и казне за приватне превознике за неиспуњене услове, као што су бежични интернет, чистоћа возила, камере, одела која ће носити шофери у приватном превозу. Тако да ће бити стандардизовани услови и у ГСП-у и приватном превозу, а за све то је потребан новац – појаснио је Никодијевић.

Одлуком о држању домаћих животиња и кућних љубимаца стварамо могућност општинама да својим одлукама уреде систем, тако да ће грађани моћи са својим кућним љубимцима да уђу у шалтер сале.

– На овај начин стварамо могућност општинама, а сада је на њима разрада ове одлуке. Верујем да ће у шалтер сале Скупштине града и градске институције грађани већ од 2019. године моћи да улзае са кућним љубимцима, а да ће општине прихватити нашу иницијативу – нагласио је председник Скупштине града.

Пред одборницима данашње седнице градског парламента, како је најавио Никодијевић, наћи ће се и Предлог одлуке о оснивању Прихватилишта за децу Београда.

– Београд до сада није имао прихватилиште за децу као градску институцију, јер је оно било у оквиру Завода за васпитање деце, што је републичка установа. То је био мали, скучен простор са ограниченим капацитетом. Први пут Београд добија своје прихватилиште за децу, нову и модерну зграду са већим капацитетом и стручним кадром. У оквиру прихватилишта биће и дневни боравак за децу. То су нове социјалне услуге у Београду, што је била наша политика од почетка – рекао је Никодијевић.

Говорећи о буџету града за следећу годину, Никодијевић је истакао да ће он бити инвестициони, али и социјално одговоран, јер се тражи најбоља мера и баланс.

– У његову израду укључили смо и београдске општине, јер желимо да дођемо заједно до буџета који ће бити најбољи за грађане Београда. Буџет ће бити усвојен до половине децембра, тако да осатвљамо довољно простора и општинама да до краја године усвоје општинске буџете – закључио је Никодијевић.

Извор: Беоинфо

Категорије: Београд

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.