Најновије

Развојну политику државе усмерити на јачање пољопривреде и села Посланичка група

Мирјана Драгаш, народна посланица Социјалистичке партије Србије на Четвртој седници Другог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије поставила је питање Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде и Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Боримо се за јачање државе Србије, за отварање нових фабрика, нових предузећа, за нова радна места. Наша развојна политика мора једнако да буде усмерена и ка развоју и јачању пољопривреде и јачању села. Можемо дати значајне подстицаје за запошљавање на селу и мислим да ћемо тиме помоћи и обнављању становништва државе Србије.

Поштовани посланици, желим да поставим два питања за која би могло да се каже да се тичу села, жртава, обнављања државе и њеног јачање.

Наиме, прво питање које желим да поставим односи се на Министарство пољопривреде и на питање колико је могуће остварити већу производну оспособљеност наше пољопривредне производње, не само за домаће тржиште и домаће потребе, већ и за извоз? Када ово кажем, пре свега мислим на извоз на руско тржиште. Наиме, зашто није у већој мери искоришћена могућност отворености руског тржишта за српске пољопривредне производе после увођења санкција Запада према овој нама пријатељској држави?

Ми имамо земљу, имамо воду, имамо климу, али изгледа немамо капацитете. Нисмо до сада, чини ми се, у довољној мери искористили могућности које нам се нуде. Имали смо чак, као што знамо, злоупотребе неодговорних произвођача које увек имају значајне и велике последице.

Постоји ли могућности да се постављени циљеви у Министарству пољопривреде унапреде, да се повећа производња, да се подстакну велики произвођачи, али и приватници, као и да се оснују задруге које би обезбедиле да се у складу са високим квалитетима оствари већа пољопривредна производња која би задовољила, не само потребе наше државе, него и обезбедила квалитетан пласман на руско тржиште?

Може ли Србија бар у делу који је искористила Белорусија да упосли своје капацитете у наредном периоду и да оствари значајне приносе у овој области? Такође, моје питање је, да ли смо опет успели да пропустимо прилику? Мислим да још увек није касно.

Подсетићу да су Руси за ово време у значајној мери ојачали своју пољопривредну производњу. Они су се усмерили на садњу нових садница (на пример воћа, јабука), успели су да остваре са својим пољопривредним институтима стварање нових врста пољопривредних производа и упослили своју науку. Мислим да све те капацитете имамо и ми, треба их више усмерити и подстаћи да у том смислу остваре нове вредности и нове производе.

У целини, боримо се за јачање државе Србије, што је неоспорно велики успех ове Владе. Боримо се за отварање нових фабрика, нових предузећа ,за нова радна места. Све ово уопште није спорно, не доводи се у питање и јако је добро. Али, наша развојна политика мора једнако да буде усмерена ка развоју и јачању пољопривреде и јачању села.

У том смислу, ми имамо и можемо давати значајне подстицаје за запошљавање на селу, а чини ми се да ћемо тиме у ствари помоћи и оним циљевима који су постављени око значајне и фундаменталне теме, а то је обнављање становништва државе Србије. Наша усмерења за јачање Србије, дакле, не би смела да иду само у једном правцу, али ћу овог пута поменути једну синергију циљева, снаге и интереса које у овом смислу могу да је ојачају у наредном периоду.

У склопу свега тога, наравно треба поздравити и подвући, да је јачање Србије на међународном плану нешто што свему овоме доприноси у великој мери, па ћу подсетити на то да је министар иностраних послова, господин Ивица Дачић, пре извесног времена, борећи се за снажну Србију на међународном плану, обећао да ће мање од сто земаља бити оне државе које признају тзв. државу Косово, а да ће се тај тренд наставити и даље.

Ми смо присутни таквом једном процесу. Наравно, све ово што се догађа као хајка на државу Србију у овом времену, у ствари показује удружени интерес неких који сматрају да је Србија крива само онда када се брани. Треба заштити, у том смислу, државу Србију и српски народ и истовремено у том склопу, у циљу одбране оног што је лице српског народа и српског човека.

Мислим да је значајно друго питање које желим да упутим Министарству за рад и борачка питања у смислу, да ли је у конкретном плану овог министарства обележавање свих стратишта на којима је страдало српско становништво у својој борби за слободу?

Категорије: Посланичка група

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.