Александар Антић: НИС један од најважнијих стубова нашег енергетског система Вести

Компанија НИС обележила је значајан јубилеј – 50 година од почетка производње у Рафинерији .

У име Владе Републике Србије, присутнима се обратио Александар Антић, министар рударства и енергетике, који је казао:

“Нафтна индустрија Србије је један од најзначајнијих сегмената наше привреде и економије и један од најважнијих стубова нашег енергетског система. Желим да се захвалим на данашњи дан свим људима запосленима у НИС-у, као и нашим партнерима из Гаспром њефта на стабилној пословној политици. НИС је без сумње један од кључних замајаца наше економије и привреде, али и кључни сегмент нашег даљег развоја. Компанија која се показала као стабилан партнер и озбиљан сегмент нашег укупног индустријског развоја, која заједно са Владом Републике Србије води успешну политику енергетске стабилности и сигурности грађана у области снабдевања енергентима. Свих ових година, НИС је лидер у области квалитета и на понос целе Србије се развија, остварује нове вредности, дефинише нове стандарде. Поносан сам на НИС, мислим да цела Србије треба да буде поносна на НИС и све оне стотине хиљада људи који су прошли кроз овај систем и на тај начин учествовали у економском развоју Србије. Нафтна индустрија Србије представља лидера у својој области, лидера у региону, који намеће нове квалитете, како по питању остваривања пословних резултата, тако и у области заштите животне средине, ефикасности и свега оног што носи 21. век. Са поносом гледамо како се НИС развија као део нашег заједничког аранжмана са Гаспром њефтом, у коме је Србија значајан акционар и ми заједно развијамо ту компанију по највишим стандардима.”

Такође, јавности су на скупу представљена достигнућа током убрзане модернизације Рафинерије која је започела 2009. године, након што је Гаспром њефт преузео већински пакет акција НИС-а. У овој фази је најпре почетком рада комплекса МХЦ/ДХТ (комплекс за благи хидрокрекинг и хидрообраду) у новембру 2012. године у Рафинерији омогућена производња горива европског квалитета што је допринело унапређењу енергетске стабилности Србије, а НИС-у омогућило улогу лидера на регионалном тржишту нафтних деривата.

Сада је у Рафинерији нафте у Панчеву у току друга фаза модернизације чији је капитални пројекат изградња постројења за дубоку прераду са технологијом одложеног коксовања, инвестиција вредна више од 300 милиона евра.

Планирано је да ново постројење почне да ради у трећем кварталу 2019. године када ће бити произведене веће количине најквалитетнијих нафтних деривата, пре свега дизела, а почеће и домаћа производња кокса, производа који се сада увози у Србију.

Извор: Б92

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.