Најновије

Интервју Миљкана Карличића за лист ”Данас”: Континуитет, стабилност и жилавост доказ су квалитета Социјалистичке партије Србије Вести

Оно што је неспорно добро не треба мењати по сваку цену, а то су програмска начела, организација и озбиљна кадровска политика континуитета. Конгрес, као највиши орган Партије, размотриће у суботу Извештај о раду, Програмску декларацију, измене Статута, а биће изабрани и чланови и органи Партије. То су нормалне новине једне политичке организације која одржава већ десети конгрес и најактивније води политички живот од почетка вишестраначја 1990. године, каже за Данас Миљкан Карличић, председник Статутарне комисије и председник једне од три комисије за припрему Конгреса Социјалистичке партије Србије. Он тако одговара на питање какве новине ће Конгрес СПС донети, ако се већ унапред зна да ће Ивица Дачић поново бити изабран за председника СПС.

*Ако је СПС демократска странка, како је могуће да за председника имате само једног кандидата, који је истовремено потенцијалним противкандидатима поручио да ако се кандидују и изгубе могу остати само обични чланови. Зар то није била нека врста упозорења?

– СПС по свом устројству и начину функционисања јесте демократска партија, а за демократичност није нужан атрибут демагошко кандидовање више кандидата, посебно када на пример један кандидат добије 90 и више одсто гласова и када постоји неспоран ауторитет као што је то несумњиво у овом случају. Суштински, нема препреке за постојање више кандидата, али под условом да су они стварни и реални кандидати са политиком а не да их вештачки, само реда ради „цртамо“. СПС не мења свој курс. Треба истаћи да није тачно да председник Дачић потенцијалним противкандидатима шаље такву поруку, већ им се поручује да не могу рачунати да ће бити предложени за потпредседнике Главног одбора странке, јер би то био покушај спајања различитих платформи. Чињеница је да политика председника СПС Ивице Дачића ужива плебисцитарну подршку чланства и организација СПС, што је показало близу 200 страначких изборних конференција, којима је претходило близу хиљаду састанака партијских одбора – од месних, преко општинских, градских, окружних, покрајинских, па све до Главног одбора странке.

  • Недавно се у јавности појавила информација да Славица Ђукић Дејановић „буши“ Дачића“, а да је с друге стране Новица Тончев, потпредседник СПС, незадовољан јер, како каже, салонски функционери из круга двојке желе о свему да одлучују и да за себе узму све функције.

– У СПС-у као демократској партији постоји плурализам мишљења. Цитираћу Ивицу Дачића са једног пленума из 1989. године: „Тамо где сви исто мисле нико не мисли довољно“. Разлике у мишљењима су драгоценост ако се публикују на страначким органима и телима.

СПС је јединствен око спровођења програмских начела, политичких принципа и донетих одлука. Фракцијске борбе нису карактеристика СПС-а јер за њима нема ни потребе, а фракције статутом нису дозвољене јер нарушавају организационо и акционо јединство.

  • Већ годинама су у врху СПС једни те исти људи. Кад ћете мало да промешате карте. И очекујете ли ви као председник статутарне комисије помак на висинској лествици СПС?

– Ништа није толико добро да не би могло бити још боље и поред чињенице да је СПС једна од ретких странака која континуирано и дугорочно води рачуна о квалитету партијских кадрови у странци и њеним представницима на свим нивоима власти. По томе је препознатљива.

Када говоримо о Статутарној комисији СПС, она је један од четири органа које бира Конгрес, а по Статуту СПС-а је чувар статутарности и демократског устројства партије. Нажалост, тим врлинама се може похвалити мали број политичких партија од обнове вишестраначког система у Србији.

  • Да ли ће у врху СПС доћи до неких кадровских освежења и ко би могли бити нови потпредседници, а ко председник ИО?

– Конгрес СПС-а ће донети и нека кадровска освежења састава органа. Према актима странке, потпредседнике Главног одбора и председника Извршног одбора изабраће нови Главни одбор СПС-а на предлог председника партије.

  • Последњи рејтинзи показују да сте спали на треће место иза Савеза за Србију. Забрињава ли вас то, нарочито сада када се поново спомињу могући парламентарни избори на које одавно нисте изашли самостално?

– Резултати локалних избора одржаних у недељу егзактно показују супротан тренд од оног садржаног у питању. Мислим да су реалан показатељ политичке снаге локални избори у четири типичне општине у Србији, који показују да је СПС, према тим резултатима, задржао и увећао своје бирачко тело, а у Кладову постигао веома запажен резултат од скоро 30 процената. С друге стране, видимо да је Савез за Србију учествовао на локалним изборима само у једној општини, где су доживели убедљив пораз. Зато наглашавам да само реални резултати на изборима, а не нетранспарентна истраживања, јасно показују политичку снагу странака.

Што се тиче парламентарних избора, Социјалистичка партија не индукује одлуку о њиховом расписивању, али је као снажна и добро организована странка увек спремна за изборе. То је њен већ традиционалан став.

  • СПС је део власти, али ниједног тренутка се за разлику од напредњака нисте изјаснили о протестима опозиције у Београду, као да вас се не тичу. Како коментаришете њихове захтеве за фер и поштене изборе?

– Легитимитет власти се стиче и потврђује једино на изборима. То је аксиом. Системско изборно законодавство у Србији није мењано 18 година и успешно се примењује. Још једном истичем да је један од основних постулата демократије да се легитимитет власти стиче и потврђује једино на изборима. И зато, ако поштујемо демократију, морамо поштовати и основне демократске принципе. Исто тако, не треба заборавити чињеницу да су изборно законодавство, као и изборни процес, у Србији у основи исти у последњих 15-ак година, када су различите политичке опције добијале на изборима. То говори у прилог тези да су политички програми и реална политичка достигнућа преовлађујући у одлуци бирача коју ће политичку опцију подржати на изборима. Такође, чињеница је и да је изборни процес у Србији последњих година оцењиван од стране међународних организација као демократски.

Извор: Данас