Најновије

Никодијевић за Вести на ТВ Прва: Буџет Београда избалансиран, побољшавамо квалитет услуга Београд

Данас је велики и значајан дан за Град Београд, јер први пут у историји градски буџет премашује милијарду евра због чега смо веома задовољни, истакао је председник Скупштине Града Београда Никола Никодијевић пред почетак данашње седнице Скупштине града за ТВ „Прва”.

– То је најбољи показатељ да је економија Београда на здравим ногама и да је све што смо радили претходних година дало резултате. Ово је велика сума коју можемо да искористимо како бисмо подигли квалитет живота Београђана. Буџет Града Београда за 2019. годину је крајње избалансиран и настојали смо да у свим областима живота буде побољшан квалитет услуге. За инвестиције ће бити издвојено 40 одсто више него у 2018. години, попут реконструкције кључних саобраћајница, водоводне и канализационе мреже, почетка пројектовања и изградње моста преко Саве, почетка пројектовања моста на Ади Хуји, тунела који ће спојити савску и дунавску терасу, што су све капитални пројекти. Такође, уз све постојеће социјалне накнаде увешћемо и помоћ близанцима од 50.000 динара, пројектујемо изградњу фискултурне сале за две школе, изградњу нових вртића, реконструкцију нових здравствених станица. Први пут ће више од пет милијарди динара бити намењено за културу. Покушали смо да обухватимо све сегменте живота и да их подједнако квалитетно развијамо – казао је Никодијевић, подсетивши да ће следећа година бити наставак великог инвестиционог циклуса започетог 2016. године, без задуживања и из властитих средстава.

Он је подсетио да ће једна од четири гараже, о којима ће се разговарати на данашњој седници, бити и она испод Улице кнеза Милоша.

– Она ће бити рађена у склопу реконструкције улице која ће почети да се ради када завршимо Булевар Вудроа Вилсона и Савску улицу, те обезбедимо алтернативни саобраћај. Прва ће бити она на Студентском тргу, за коју је већ издата грађевинска дозвола. Када данас донесемо одлуку и потпишемо уговор о концесији, верујем да ће већ у марту или априлу следеће године почети њена изградња. Уводимо и нову, љубичасту зону, која ће служити за получасовно паркирање, углавном у околини великих гаража, а наравно, у зони један моћи ће да се плати сат и по паркинга, у другој зони моћи ће да се паркира три, а у зеленој зони четири сата, чиме настојимо да саобраћај у Београду подигнемо на виши ниво – казао је Никодијевић.

Говорећи о проблему нелегалне градње, Никодијевић је истакао да се почело са подношењем кривичних пријава против нелегалних градитеља, као и да су већ процесуирани први такви прекришиоци.

– Свако ко жели да гради у Београду, може то да чини по нашим урбанистичким плановима, на легалан начин, тако да град неће бити оштећен. Ми смо само у 2018. години издали дозволе за више од милион квадрата и убрзали процедуру, али онај ко мисли да може да превари град, то више неће моћи да учини и бићемо врло одлучни у решавању тог проблема – казао је Никола Никодијевић.

Извор: Беоинфо

Категорије: Београд

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.