Најновије

Х конгрес СПС- МИ СТОЈИМО ПОСТОЈАНО! Вести

У Центру “Сава“ одржан је Х конгрес СПС под називом “Ми стојимо постојано“ на коме је Ивица Дачић изабран за председника партије.  Изабран  је једногласно од стране преко 2700 присутних делегата.

Председник Републике Србије и СНС-а Александар Вучић, премијер, Грчке Алексис Ципрас, председник СНСД-а и председавајући председништва БиХ Милорад Додик, председник ЈС Драган Марковић Палма, председник СПРС Петар Ђокић, председник СВМ Иштван Пастор и многобројни чланови дипломатскиг кора били су гости Х конгреса СПС.

Председник СПС-а је поручио да социјалисти нису нестали, већ да, напротив, стоје постојано на жалост непријатеља.

Дачић је, на отварању Конгреса, поручио делегатима да га бирају, не због његових политичких амбиција, које је, каже, остварио, већ ако мисле да им је потребан и ако је користан за партију. „Ако ме бирате, онда морате и да ме слушате“, рекао је Дачић социјалистима.

Оценио је да владајућој коалицији не прети никаква опозиција, јер, како каже, „не можете се освртати на сваког комарца који вас уједе“. „Највећи проблем јесу мангупи у нашим редовима. То морамо да елиминишемо, да би партија била боља“, рекао је Дачић.

Социјализам данас, како је објаснио, подразумева: стан, посао, образовање, здравствену заштиту и пензију. Напоменуо је да је убеђен у исправност одлуке да СПС гради стратешко партнерство са СНС-ом како би Србију извукли из кризе и усмерили ка лидерству у овом делу Европе.

Ивица Дачић је поручио да “чврсто стојимо на томе да Србија не може бити понижена и може прихватити само праведни компромис“.

Нема те силе која ће Србију натерати да по цену губитка националних и државних интереса уђе у ЕУ, а да губи Косово, рекао је Дачић.

„То је неупоредиво. Некада се говорило о нечасним понудама, а сада би било логичније да понуде да не уђемо у ЕУ, а да изгубимо Косово, с обзиром на однос ЕУ према Србији. Међутим, ми смо за европски пут Србије“, напоменуо је лидер СПС-а.

Истакао је да су околности у којима се Србија бори такви да готово ништа није на нашој страни.

„Власт у Приштини се понаша као размажено дериште, које ломи све по соби, ако не добије оно што жели, а њихови политички родитељи то допуштају, не помишљајући да им извуку уши“, приметио је Дачић.

Упитао је шта ће бити следеће после такси, формирања војске, и нагласио да се Србија бори за КиМ и за све Србе који тамо живе, а у томе, истакао је Дачић, има само себе.

„Морамо бити свесни тога. Србија је сопственим трудом успела да преокрене читав процес око КиМ, који је водио ка цементирању независности и укључењу Косова у међународне организације. Тај тренд је заустављен.“, подсетио је лидер СПС-а.

Рекао је да му је председник Србије замерио што се превише радовао победи у Интерполу и рекао да је размишљао да би био тужан да смо изгубили и да не може да буде тужан када смо победили.

Указао је да су у Унеску најпре 92 земље гласале за пријем Косова, а три године касније, недавно – 76.

„Педесет земаља је било против, а сада 56. Успели смо да преокренемо ситуацију и то је оно што екстремним снагама у свету и Приштини смета“, нагласио је Дачић.

„РС можда и већи интерес, али никада нећемо признати КиМ“

Република Српска је данас можда чак и већи државни и национални интерес од Косова, али, Србија, без дилеме, никада неће признати Косово, поручио је председник СПС-а.

Дачић је истакао да су два важна документа потписана у време власти СПС-а – Резолуција СБ УН 1244, као једини међународни правни документ који гарантује суверенитет и територијални интегритет Србије, и Дејтонски споразум, који је установио Републику Српску.

Оценио је да је то највеће достигнуће српског народа у 20. веку.

„Пошто је Србија била гарант Дејтонског споразума, велика подршка и само то – Србија ће увек бити уз РС. Она је данас можда чак и већи државни и национални интерес од Косова“, рекао је Дачић.

Међутим, указао је, Србија никада неће признати понижење и једнострано проглашену независност Косова, што је принципијелно и чврсто опредељење.

Као гост конгреса делегатима се обратио и председник Србије и председник СНС’а Александар Вучић.

Председник Србије и лидер Српске напредне странке Александар Вучић изјавио је да смо ми Срби задовољни само ако добијемо максимално, па и по питању Косова и Метохије, али, истакао је, то неће бити могуће, ма ко владао.

„Данас да питам моје и ваше чланове и функционере које је то решење, који је компромис са којим би били задовољни, ни од кога нећу чути одговор“, рекао је Вучић.

Истакао је да је захвалан СПС-у што су вредно радили и заједно са СНС-ом радили на томе да позиција Србије буде нешто чвршћа, јача, да можемо за више да се боримо и више да изборимо за српски народ и на КиМ.

Подсетио је да је он пре неколико година био за коалицију са социјалистима, иако СНС-у и СПС-у математички није био потребан, али да политика никада није математика и да је знао да без њих не могу и не смеју да иду политичке промене.

Осврнуо се и на однос Србије и РС, и истакао да смо прешли кораке од седам миља у међусобним односима, који никада нису били бољи.

„Знам да ћете увек више волети Слободана Милошевића него мене, можда и више него Дачића, али резултати су данас бољи него тада, па и по том питању“, рекао је Вучић.

Указао је и да су нам проблеми односи у региону и свету и да су нам зато потребни пријатељи, попут грчког премијера Алексиса Ципраса, али и других, свих, каже, који у сарадњи са Србијом виде будућност наше земље.

Присутнима на Конгресу се обратио и председник СВМ-а Иштван Пастор који је оценио да Србија може да послужи као пример, не само у региону, већ и Европи када је реч о решењима у уређењу односа већине према мањинама.

Пастор је истакао да су значајну улогу у томе имали социјалисти и њихов председник Ивица Дачић и као министар унутрашњих и као министар спољних послова.

Председник Јединствене Србије Драган Марковић је изјавио да коалиција СПС-а и ЈС-а заједно са СНС-ом даје добре резултате.

„Уз велику подршку председника Александра Вучића, ми смо сада вратили све оно што некада није било, а то је борба против беле куге, да породице добијају новчану помоћ, затим социјалну правду, отварање нових радних места и друго. Побољшана је и међународна сарадња са целим светом“, рекао је Марковић.

Грчки премијер Алексис Ципрас је поручио да две земље деле велики део историје пошто су се заједно бориле против нацизма и фашизма и да Грчка и сада подржава нашу земљу у решавању свих националних питања.

„Велико ми је задовољство што сам у Србији и Београду и као представник прве партије политичке левице која је дошла на власт у Грчкој. Сваки пут када сам у Србији осећам врло пријатељску климу, као да сам код куће“, рекао је Ципрас који је заједно са председником Вучићем присуствовао на Конгресу социјалиста.

Ципрас је истакао да је грчки народ увек помагао Србе у тешким тренуцима и да су се два народа заједно борила за принципе слободе, равноправности и правде.

Нагласио је да је грчки народ био уз Србију, и у времену када су велике силе покушале да је изолују и током бомбардовања, нагласио је Ципрас.

Када је реч о социјализму, Ципрас је рекао да ниједна борба није била узалудна када је реч о великим принципима.

Председник СНСД-а и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да је Република Српска захвална Србији за подршку која је најконкретнија и најбоља од када постоји РС и захвалио председнику Србије Александру Вучићу што је то тако.

Србија је жртвовала у неким временима своју стабилност, давала подршку све време и битно утицала да се формира РС, подсетио је Додик на Конгресу СПС-а.

„Ми смо у БиХ зато што морамо, а не зато што желимо. Изложени смо значајном притиску међународног фактора, који је девастирао Дејтонски споразум у делу наших права и у сталној смо борби да се изборимо за оно што смо стекли тим споразумом“, истиче Додик.

Закључио је да остајемо посвећени стабилности и миру, не тражећи више од онога што је гарантовано Уставом.

Амбасадор Кине у Србији Ли Манчанг подржао је, у обраћању на изборном Конгресу, избор Ивице Дачиће за председника СПС-а.

„Пошто је мој пријатељ прихватио кандидатуру, а имајући у виду колико је допринео очувању суверенитета и интегритета Србије, молим вас да уместо мене гласате за њега, пошто ми није дао право да заокружим његово име“, рекао је Ли.

Прочитао је и телеграм из Кине у којем се наводи да је Комунистичка партија те земље спремна да са СПС-ом продуби сарадњу.

„Пре 40 година, када је Кина почела да се отвара према свету, ја сам као студент први пут дошао у Београд. За 10 дана ми истиче мандат и одлазим са позиције амбасадора. Србија и Београд су ме школовали. Као амбасадору сте ми пружали огромну подршку како би што боље обављао ову функцију и зато волим Србију“, рекао је Ли.

Током Конгреса се обратио потпредседник Скупштине РС и члан председништва Ђорђе Милићевић путем видео преноса. Поздравио је све присутне и дао своју подршку председнику Ивици Дачићу.

Извор: РТС
фото: Танјуг