Дејан Раденковић у емисији “Oд четвртка до четвртка” Вести

У емисији „Од четвртка до четвртка“ са Дејаном Раденковићем, послаником и чланом Главног одбора Социјалистичке партије Србије анализирали смо колико има сврхе поновно покретање дијалога Београда и Приштине, да ли потврђени долазак председника Русије Владимира Путина утиче на наше евроинтеграције и какви су односи Србије са земљама региона.

Раденковић сматра да подизање такси од сто одсто није мера која је уперена против Србије, већ да приштински званичници покушавају да скрену пажњу на Косово такво какво јесте, које сада задаје проблеме онима који су га и створили. Он сугерише да Запад не жели да одобри Косову визну либерализацију, а да изговор проналази у конфликту Приштине и Београда.

С обзиром на то да је често гост на панелима о КиМ и да се сусреће са албанским колегама, Раденковић примећује да су они у страху да не дође до преокрета и да не изгубе подршку међународне заједнице уколико не ублаже политику према Србији.

Он сматра да је став државног руководства да се у преговарачки процес укључе и светске велесиле — САД, Русија и Кина, као и да лака решења нису добра.

„У једном тренутку, бриселски званичници су помислили да могу да убрзају процес решавања косовског проблема, али се поставило питање шта би се десило након те њихове одлуке? Сви знамо да би највероватније био угрожен цео регион“, рекао је Раденковић.

Наш саговорник сматра да је једини излаз из ове ситуације одржавање међународне конференције која неће имати временско ограничење. Али за све то време, каже Раденковић, са обе стране морају да долазе помирљиви тонови, а не као што је досад био случај, да их чујемо само из Београда.

Иако је наша земља на путу ка ЕУ, посланик владајуће коалиције наглашава да Брисел треба да одлучи да ли нас жели или не.

Он долазак Владимира Путина у Србију види као наставак вишедеценијског пријатељства двају народа на које тренутно нико на свету не може да угрози.

„Можда се званична Подгорица плаши свог народа када већ неко време покушава да прекраја историју. Уверен сам да им то неће поћи за руком, јер су породичне везе нераскидиве“, рекао је Раденковић.

Извор: Спутник