Dejan Radenković u emisiji “Od četvrtka do četvrtka” Vesti

U emisiji „Od četvrtka do četvrtka“ sa Dejanom Radenkovićem, poslanikom i članom Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije analizirali smo koliko ima svrhe ponovno pokretanje dijaloga Beograda i Prištine, da li potvrđeni dolazak predsednika Rusije Vladimira Putina utiče na naše evrointegracije i kakvi su odnosi Srbije sa zemljama regiona.

Radenković smatra da podizanje taksi od sto odsto nije mera koja je uperena protiv Srbije, već da prištinski zvaničnici pokušavaju da skrenu pažnju na Kosovo takvo kakvo jeste, koje sada zadaje probleme onima koji su ga i stvorili. On sugeriše da Zapad ne želi da odobri Kosovu viznu liberalizaciju, a da izgovor pronalazi u konfliktu Prištine i Beograda.

S obzirom na to da je često gost na panelima o KiM i da se susreće sa albanskim kolegama, Radenković primećuje da su oni u strahu da ne dođe do preokreta i da ne izgube podršku međunarodne zajednice ukoliko ne ublaže politiku prema Srbiji.

On smatra da je stav državnog rukovodstva da se u pregovarački proces uključe i svetske velesile — SAD, Rusija i Kina, kao i da laka rešenja nisu dobra.

„U jednom trenutku, briselski zvaničnici su pomislili da mogu da ubrzaju proces rešavanja kosovskog problema, ali se postavilo pitanje šta bi se desilo nakon te njihove odluke? Svi znamo da bi najverovatnije bio ugrožen ceo region“, rekao je Radenković.

Naš sagovornik smatra da je jedini izlaz iz ove situacije održavanje međunarodne konferencije koja neće imati vremensko ograničenje. Ali za sve to vreme, kaže Radenković, sa obe strane moraju da dolaze pomirljivi tonovi, a ne kao što je dosad bio slučaj, da ih čujemo samo iz Beograda.

Iako je naša zemlja na putu ka EU, poslanik vladajuće koalicije naglašava da Brisel treba da odluči da li nas želi ili ne.

On dolazak Vladimira Putina u Srbiju vidi kao nastavak višedecenijskog prijateljstva dvaju naroda na koje trenutno niko na svetu ne može da ugrozi.

„Možda se zvanična Podgorica plaši svog naroda kada već neko vreme pokušava da prekraja istoriju. Uveren sam da im to neće poći za rukom, jer su porodične veze neraskidive“, rekao je Radenković.

Izvor: Sputnik

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.