Најновије

Антић у ЕМС-у: Сигурно снабдевање енергентима и у 2019. Вести

Министар рударства и енергетике Александар Антић посетио је Национални диспечерски центар ЕМС-а и поручио да ће и у новој 2019. години енергетски систем Србије бити стабилан и да ће грађани и привреда имати сигурно снабдевање свим енергентима.
“Ми се већ традиционално 1. јануара налазимо у Диспечерском центру ЕМС-а, као у једној од кључних тачака нашег енергетског система и као и сваке године желим да у име Министарства енергетике, као и свих енергетских компанија, пожелим грађанима срећну и успешну 2019. годину, са надом да ће Србија наставити да се развија”, поручио је Антић током обиласка Диспечерског центра заједно са директорком ЕМС-а Јеленом Матејић.
Он је, такође, у име грађана Србије захвалио људима који раде у енегетском сектору и честитао им на доброј 2018. години која је, како је рекао, обележена потпуном енергетском стабилношћу Србије.
Антић је нагласио да енергетске компаније раде 365 дана у години, седам дана у недељи, 24 сата дневно
Министар је истакао да је 2018. обележио велики број успешно реализованих пројеката који ће дугурочно обезбедити да се развијају Србија и енергетски систем.
“ЕМС је изузетно значајан сегмент укупног система, а одговорност за пренос енергије и управљање системом је веома значајна и желим и људима у ЕМС-у да честитам на веома успешној години и циклусу који је за њим, као и низу успешно реализованих инвестиција”, рекао је Антић Танјугу.
Антић, такође, каже да је веома значајно што ће, након успешне прве фазе Трансбалканског коридора на траси Панчево – Речица, бити настављен тај пројекат и на деоници Крагујевац – Краљево и обезбеђивање свих претходних услова за трећу деоницу Обреновац – Бајина Башта.
Министар наводи да се велики број енергетских објеката гради у Србији које ЕМС треба да укључи у наш енергетски систем.
“Претходну годину је обележило више од 200 мегавата нове енергије из ветра. Ту мислим, пре свега, на пројекте Чибук и Алибунар, који су једна нова енергија Србије. Тих 200 мегавата се тренутно налази на мрежи у пробном раду и са неких 100 до 150 мегавата које смо изградили у претходним годинама из обновљивих извора. И данас могу врло позитивним да оценим то пролазно време. У Србији тренутно имамо изграђено више од 350 нових мегавата из обновљивих извора, што је велики успех за нашу земљу”.
Антић очекује да ћемо у 2019. имати на мрежи још готово 150 мегавата из енергије ветра и каже да ЕМС то треба да прими у систем и обезбеди његову пуну стабилност.
Према његовим речима, термоелектрана ТЕ ТО Панчево ће већ у јануару почети да се гради, као значајни нови енергетски објекат.
“Ту је и Костолац као највећи пројекат који се развија. Желим да поручим да је енергетски систем Србије потпуно стабилан и да је пред нама мирна година у којој сви можемо да очекујемо апсолутну сигурност у снабдевању свим кључним енергентима”, поручио је Антић.

Извор и фото: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.