Најновије

Интервју Ивице Дачића за портал Пинк.рс: Србија заступа српске интресе. Не могу да очекују од нас да заступамо туђе Вести

Дачић је истакао и то да Србија жели да се створе услови да се настави дијалог са Приштином и да се дође до решења.

Ивица Дачић, министар спољних послова Србије, у новогодишњем интервјуу за Пинк.рс, рекао је да резултатима у спољној политици морамо да будемо изузетно задовољни резултатима које смо постигли на плану одбранде националних интереса.

Како би сте оценили 2018. годину? Колико сте задовољни постигнутим резултатима?

– Ако говоримо о спољној политици, свакако морам да будем задовољан резултатима које смо постигли на плану одбране нашин национланих интереса. Пре свега мислим на 12 земаља које су повукле признање о једнострано проглашеној независности Косова, да је то створило сасвим једну другачију политичку ситуацију. Косово сада нема већину да буде чланица ни у једној међународној организацији и то је вратило Србију на политичку позорницу као фактора без којег нема никаквих разгоовра ни договора о било којој теми која се тиче Косова.

Када свему томе додамо и спољнополитичке успехе, не мислим само на Министарство спољних послова, већ и на Владу Србије и председника Александра Вучића, јасно се види да је Србија себе даље учврстила у једног одговороног и предвидљивог партнера, који такође жели договор и придржава се тога. Изградили смо читав низ добрих билатералних односа са остатком света, настављајући и негујући наше пријатељство са Русијом и Кином. О томе сведоче и сусрети које је предсдник Вучић имао са предсдником Кине, посета председника Путина који долази 17. јануара, али са друге стране познат је и добар однос Вучића и Меркел, одложена је посета председника Макрона због ситуације у његовој земљи. У овом тренутку, очекујем у будућности и позитиван пут ка Трамповој администрацији. Ми ћемо наставити са нашим спољнополитичким активностима.

Када смо код односа Београд – Приштина, очекујете ли да ће током 2019. године моћи да се наслути бар распетљавање тог косовоског чвора, и неки конкретни кораци у питању постизања могућег компромиса?

– Србија је спремна на дијалог и проналажење решења. Приштина није спреман, она тражи начин да то одложи. Приштина стално уводи и повлачи неке јеностране, неразумне потезе као што је увођење такси, формирање војске. Приштина је највећа препрека дијалогу и доласку до неког трајног решења.

Да ли сте оптимиста по том питању?

– Нико не може да буде претерани оптимиста. Ми желимо да се створе услови да се настави дијалог и да се дође до решења. Када ће бити, не зависи од нас. Они који подржавају Косово су ти који морају да створе услове да се дијалог настави, а то значи да се укину таксе.

– Нисмо ми оптимисти када је реч о динамици, нарочито сада када ЕУ треба да се позабави својим унутрашњим питањима, а то су избори који ће бити на пролеће, формирање нових органа ЕУ и због нове специјалнег високог предствника министра спољних послова ЕУ, уместо Федерике Могерини, али ми смо свкако спремни да сутра наставимо дијалог, јер сматрамо да је то у интересу стабилности региона.

Очекујете ли да ће европски преговарачи сада конкретније да се умешају у дијалог, нарочито пре свих тих промена које њих очекују?

– Неко треба да натера Приштину да испуњава своје обавезе, онда се поставља питање оправданости учешћа у дијлаогу. Не можете да верујете да неко тако моћан не може да утиче на Приштину, то сви знају да није тачно.

САД евидентно подржава независност Косова и тренутно неразумно понашање албанских политичара. Очекујете ли да уколико се САД конкретније умеша у дијалог, да уђу и Кина и Русија као играчи на страни Србије?

– Приштина пре свега тражи промену формата и укључивање САД-а, али они су против укључивања Русије. То још нико није одлучивао, све је на нивоу жеља. САД немају неку посебну жељу да буду формални део дијалога. Уколико неко заиста жели да уђу САД, ми ћемо тражити да уђу Кина и Русија.

Постоји и део из трамповог писма који позива на договор између Срба и Албанца. Америка је спремна да буде покровитељ тога, зајендо са другим великим силама.

Ми невезано од тога морамо да кажемо да не постоји та међународна сила или притисак који ће да натера Србију да измени свој став о национланим и државним питањима. Ми желимо правилан компромис, а уколико њега нема ми стварно не можемо да признамо то што они траже.

Мило Ђукановић је недавно коментарисао однос Србије који се заоштрио према осталим земљама у региону. Стиче ли се утисак да Србија некако увек дође као „дежурни кривац“?

– Србија ни једним својим потезом није изазвала нестабилност. Наравно, Србија заступа српске интресе. Не могу да очекују од нас да заступамо туђе. Ми се њима не мешамо, срећан им пут. Нас само интересује положај Срба у Црној Гори и наши добри односа у смислу тражења заједничког интереса. Мислим да би било добро да Срби постану део власти у Црној Гори, јер би се тиме решио део проблема, односно Мило Ђукановић на Србе не би више гледао као анти-државни елемент. За то је потребан један помирљивији тон него што је сада. Не мислим да је добро да заоштаравамо односе, они су већ довољно оштри.

Да ли је могуће искористити туђа решења на примеру Косова, као што су примери Ирске, Кипра… или је Косово случај за себе?

– Не мислим да је могуће преписати туђе решење. Та решења одражавају одређену специфичност, а сви онако говоре да је Косово случај за себе. Нема ту много понуђених решења која су на столу. Ја знам за једно које је понуђено, а то је разграничење. Има других решења, то је да ми призмамо Косово, што ми нећемо или да Косово буде покрајина у Србији, што они неће. Па ако они неће, нећемо ни ми, шта је онда компромис? То за сада нико није одговорио у смислу да ли има неке алтернативе.

Извор: Пинк.рс

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.