Најновије

Новогодишњи интервју Ивице Дачића за “Ало“: Грађанима Србије желим да имају више времена за своје ближње и добро здравље Вести

Шта ћете пожелети себи и својој породици за Нову годину, а шта Србији и њеним грађанима?

Породици и себи желим да више времена проводимо заједно, а пошто то зависи од мене, потрудићу се да ову жељу испуним у 2019. И грађанима Србије желим да имају више времена за своје ближње, добро здравље и што мање проблема.

Јесте ли као дете веровали у Деда Мраза?

Не баш, а нису ни моји другари, јер Деда Мраз симболише поклоне, а поклона у мом детињству није било много. У мом крају, у јужној Србији, није био раширен обичај да деца добијају поклоне. Друго, моја породица је била сиромашна, па су поклони били врло ретки, и треће, мој рођендан је 1. јануара, тако да су поклони, и када сам их добијао, били рођендански, а не новогодишњи.

Шта је, по вама, обележило 2018. годину на политичком плану?

То је, наравно, питање Косова и Метохије. Десиле су се крупне промене, које су нам наметнуле да радимо још више и активније како бисмо остварили добар резултат за Србију. И остварићемо га.

Који је то био највећи успех, а шта је на вас оставило негативан утисак?

Ова година је била година учвршћивања Србије као незаобилазног чиниоца у свим разговорима, плановима и одлукама које се односе на Косово и Метохију. Од ове године се Србија дефинитивно пита за све што се тиче КиМ, и то видим као огроман успех Србије, до којег смо дошли великим радом и упорношћу. Негативан утисак је целокупно понашање Приштине, које је кулминирало последњим одлукама о тарифама на робу из Србије и формирањем некакве војске Косова.

Рекли сте да ће број земаља које су признале Косово ускоро бити испод 100. Како реагујете кад се опозиционари спрдају са земљама које су повукле признање, тврдећи да не могу на мапи да их нађу?

Престао сам да реагујем и да уопште размишљам о тим глупостима, које пре свега вређају државе, пуноправне чланице УН. Те увреде износе они за чије је владе Косово остварило највећу међународну подршку, признања су пљуштала као киша. То нису ни покушали да зауставе, а камоли да некога убеде да повуче признање, јер им је било важније да званичне државне састанке користе за приватне разговоре и грађење личне каријере. Нећемо престати да уверавамо чланице УН да је добро да повуку признања Косова, ако не трајно, онда бар до проналажења свеобухватног решења. То је до сада учинило 12 држава чланица УН, а биће их још.

Чини се да је ваша изјава да су Албанци преко Себастијана Курца покушавали да уђу у Интерпол, па су тако и прошли, дефинитивно изјава године, будући да се још прича о њој. Да ли је настала спонтано и да ли сте се можда покајали што сте то рекли?

Зашто бих се покајао? Увредљиво је то што је Приштина радила да би ушла у Интерпол, увредљиво за све који и даље поштују принципе међународних односа. На срећу, највећи број држава и даље је на страни правила и међународних споразума, па зато нису допустиле да Косово постане члан Интерпола. И то већ четврти пут.

Била је ово тешка година за вас на приватном плану. Умро вам је отац, сестра је имала удес, пријатељ Ђорђе такође… Како сте све то преживели?

Никоме не бих пожелео овакву годину какву ја остављам иза себе. У породици смо веома везани једни за друге и веома смо тешко поднели све што се догодило. Али људи увек пронађу снагу да иду даље, нажалост, и ја сам то морао да научим после очеве смрти.

Ускоро вам је и рођендан, да ли некада размишљате о старости и да ли је се плашите?

Размишљам, наравно, али не плашим се, па статистика показује да људи данас живе много дуже него раније.

Гледају ли вас деца када имате телевизијске наступе? Имају ли некада неку замерку?

Чини ми се да гледају мање него раније, имају све више својих обавеза. Ћерка понекад има примедбе на одело или кравату, али углавном немају замерке на оно што говорим.

Шта би Ивица Дачић пожелео у наредној години:

Александру Вучићу:

– Да добро распореди своју енергију, биће ово дуга година.

Драгану Марковићу Палми:

– Да после Грчке и Египта добије комад земље за Јагодину у још некој држави.

Зорани Михајловић:

– Да заврши све аутопутеве које је планирала.

Војиславу Шешељу:

– Добро здравље.

Извор и фото: Ало новине

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.