Најновије

Интервју Ђорђа Милићевића за “Данас“: Социјалисти се нису плашили ДОС, па неће ни СЗС Вести

Социјалистичка партија Србије у протеклих 28 година свог постојања била је и остала релевантан политички чинилац и верна идеји социјалне правде у борби за живот обичног човека.

Све оно што радимо сада не радимо због претходних 28 година, већ због наредних 28. Није наша највећа снага у томе да никада не паднемо, већ да када паднемо знамо да устанемо да се подигнемо и усправимо. И управо из тог разлога кажемо да су синоними СПС континуитет, трајност и стабилност. Нисмо се ми плашили ни после 5. октобра када нам је било најтеже, па нећемо ни сада, када нам ова опозиција окупљена око удружења која себе назива Савезом за Србију прети неким новим Петим октобром. Ми настављамо путем који је трасирао наш председник Ивица Дачић, путем модернизације, реформе и промена унутар СПС, што смо представили на јубиларном, десетом Конгресу СПС. Уз нас је много младих људи, а питање је где су данас они који су некада организовали 5. октобар – каже у разговору за Данас потпредседник Скупштине Србије и шеф посланичке групе СПС Ђорђе Милићевић у првом интервју након тешке саобраћајне несреће која га је задесила почетком новембра ове године.

* За почетак разговора питање како иде ваш опоравак након несреће и када се може очекивати ваш повратак у парламент Србије?

– Сваким даном се осећам боље. Опоравак траје дуже, али хвала Богу, неких озбиљнијих последица немам. Политиком се бавим 20 година и она је ушла у све поре мог живота, па самим тим жељно ишчекујем мој повратак у скупштинске клупе.

* Стално говорите како сте за социјалну правду и бољи социјални положај радника, а нисмо чули да сте икада реаговали на сва малтретирања које радници у Србији доживљавају.

– Ја то нисам чуо од радника тих предузећа. Они нису долазили да разговарају са нама у посланичком клубу. Мислим да су то теме које су покретане у опозиционим круговима да би се дошло до политичких поена. Зато их и не бих коментарисао, а увек смо ради да разговарамо и пракса нашег посланичког клуба је да када нема заседања и изборне кампање обилазимо локалне самоуправе.

* Зашто онда нисте отишли бар једном у Јуру, Гошу, Милан Благојевић, да чујете раднике?

– Ми желимо грађане да укључимо као стратешке партнере у деловању посланичког клуба, јер је скупштина глас народа и ми тај глас желимо да се чује кроз деловање нашег посланичког клуба. Јесмо ми социјалисти, али нисмо социјалисти утописти. Србија се у једном тренутку нашла на раскрсници и постојала су само два пута и два правца – један је списак лепих жеља који би у финансијском смислу довео до финансијског краха. Други пут је онај који води ка реформском курсу и тај правац, захваљујући коме је смањен дефицит у буџету, нема алтернативу.

* Како се у реформски курс уклапа страначко запошљавање. Само број запослених у Скупштини Србије је утростручен.

– Јако добро знате да постоји процедура за запошљавање и да постоји ограничење. Ја сам потпуно убеђен да је све у складу са законским оквирима. На другој страни не чујем алтернативу коју нуди опозиција, већ само чујем критику зарад критике.

* Мало замењујете тезе, јер није ту опозиција да предлаже?

– Па опозиција сама себе покушава да представи неком алтернативом. Ја сматрам да се они нису удружили да би представљали неку алтернативу, већ да би политички преживели.

* Зар то није легитимно?

– Сад имају проблем политичког преживљавања, па су се брже боље досетили неког бојкота на изборима. Разумем да се плаше провере изборне воље грађана и да је то разлог. Основ за бојкот опозиције је зато што немају утемељење у бирачима и унапред траже оправдање за изборни дебакл. Они тврде да су алтернатива власти, а нуде само мржњу.

* Термин мржња заправо се одомаћио са вашом владајућом коалицијом, иако није јасно како председника који стално побеђује на изборима мрзи народ.

– Народ вреднује рад председника државе и то показују истраживања. Социјалистичка партија Србије нема новца да наручује истраживања, али сва истраживања говоре да владајућа коалиција има огромно поверење и подршку.

* И истраживања говоре да је СПС пао на треће место.

– Не, ми смо други, а ви сте гледали само једно истраживање. Опозиција нам поручује и да смо на нивоу статистичке грешке, а ја питам одакле онда њихова нервоза и страх од избора.

* У парламенту је опозиција ипак ућуткана гомилом бесмислених амандмана СНС.

– Парламент је глас народа и нико у парламенту не жели да спречи демократску расправу, сучељавање мишљења и отворену дебату о ономе што јесу актуелне теме скупштинског заседања. Легитимно је право сваког посланика да поднесе амандман и то је гарантовано пословником који су усвојили они који су његови жестоки критичари

* Хоће ли бити донет нови пословник?

– Да спремни смо да разговарамо о новом пословнику раду. Председница парламента је покренула то као тему, али не постоји идеалан пословник о раду. Увек треба тражити равнотежу између ефикасности рада и поштовања права позиције и опозиције. Ми смо спремни да разговарамо, а критичарима поручујем једну Пашићеву опаску да када сте на власти доносите законе који ће вам користити када будете и у опозицији.

* Како је ипак могуће да посланици СНС никада нису кажњени због свих увреда које износе, већ се искључиво кажњава опозиција?

– Није баш тако, мислим да је једном кажњен и шеф посланичке групе СНС. Не постоје двоструки аршини и двоструки стандарди и нико нема намеру да спречи демократско сучељавање о ономе што су теме скупштинских заседања. Кључна реч је пристојна комуникација и пристојни дијалог. Ова владајућа коалиција је направила помак у том погледу.

* Ова владајућа коалиција увела је у парламент вређање на личној основи уместо политичког сучељавања.

– Што је мања политичка снага то је више примитивизма и ексцесних ситуација и политичко насиље не може да надомести политички утицај. Били сте присутни када је један посланик ушао са сендвичем у скупштинску салу и јогуртом, тражећи од мене да дам паузу да може да руча.

* Била сам присутна и када су радикали вређали Александру Јерков, а да нико из власти није реаговао.

– А јесте ли били присутни када је опозиција безброј пута вређала председника Александра Вучића и његову породицу и све представнике владе. Ако некоме спомињете породицу, онда је то вређање. Гледам представнике Савеза који покушавају да врше притиске на слободно и независно новинарство, појављујући се пред јавним сервисом са неким захтевима. Демократија се остварује само на један начин, на изборима. Не може кроз хаос. СПС има ту потпуно јасан став и веома се разликујемо од ових који спроводе протесте који желе да уређују медије. Хоће са пет одсто политичке снаге да буду заступљени 99 одсто у медијима. Ево ми нудимо опозицији простор СПС, јер што више опозиција буде причала све су им мање шансе да политички преживе.

* У скупштинским кулоарима се увелико спекулише да председница парламента одлази у министре. Ко би могао бити нови председник?

– То је питање за председницу парламента. Оно што ја могу да кажем је да она свој посао обавља одговорно и озбиљно и да поред свих безуспешних покушаја дестабилизације парламента, који ради у најбољем интересу грађана. То питање је уједно везано и за евентуалну реконструкцију владе и то је питање за већинског партнера у коалицији. Ми смо увек спремни да подвучемо црту и да разговарамо о ономе за шта смо ми преузели конкретну одговорност.

Извор и фото: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.