Најновије

Антић: Измирена сва дуговања РТБ Бор Вести

Министар рударства и енергетике у Влади Републике Србије Александар Антић изјавио је да је кинеска компанија „Зиђин“ отплатила све дугове Рударско-топионичарског басена (РТБ) Бор из Унапред припремљеног плана реорганизације предузећа (УППР), па је компанија у нову годину ушла растерећена баласта дуговања.

Антић је у изјави за часопис РТБ Бор „Колектив“ навео да је ова компанија исплатила више од 200 милиона долара дуговања и сада се РТБ, односно „Зиђин Бор Копер ДОО“, без икаквог ограничења и терета, позиционира на тржишту као један од најзначајнијих европских произвођача бакра у будућности.

Плаћене су, како је навео, све обавезе према буџету Републике Србије у вези са рудном рентом и осталим таксама и накнадама, измирене су обавезе према Електропривреди Србије за испоручену електричну енергију и према домаћим банкама, укључујући и Фонд за развој.

Он је указао на то да је у целости исплаћен и кредит ЕДЦ банке за топионицу и нову фабрику сумпорне киселине, уз напомену да је државним институцијама уплаћено укупно 11 милијарди и 210 милиона динара, а канадској банци 23 милиона евра и 42,2 милиона долара.

Министар је подсетио на то да су пре пет-шест година, када је почело активно да се ради на проблемима РТБ Бор, дугови били већи од милијарду долара.

Сада имамо стратешког партнера, компанију „Зиђин“ која је према Уговору о преузимању била у обавези да уплати 350 милиона долара како би стекла 63 одсто власништва у РТБ Бор, подсетио је Антић.

Он је истакао да ће, за неколико година, када се заокружи цео циклус који „Зиђин“ ради у нашој земљи у вези са РТБ-ом и пројектом „Чукару Пеки“, Србија са производњом од 200 до 250 хиљада тона бакра годишње бити трећи највећи произвођач бакра у Европи.

Колико је то важно за Србију показује пример да рударство у овом тренутку у БДП-у учествује са приближно један одсто, нагласио је министар и додао да ће кроз тих неколико година само бакар имати учешће од пет одсто у БДП-у државе, преноси портал еКапија.

Извор и фото: Портал еКапија

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.