Гостовање Вељка Одаловића на ТВ Прва: Промене следе уколико се потврди да има пропуста у раду Вести

Генерални секретар МСП Вељко Одаловић каже да ће крајем јануара бити промењено више од 20 представника дипломатско-конзуларних представништава Србије у свету.
Одаловић је за ТВ Прва нагласио да Србија нема амбасадоре у пет земаља – Замбији, Гани, Азербејџану, Сирији и Либији и да се за те земље траже „права решења“, кандидати који имају одређено знање, познају простор и теме којима се баве.

„Претпрошле године променили смо 24 шефа дипломатско конзуларних представништава, прошле 21, а ове године извесно је да ће бити већи број. Промене следе уколико се потврди да има пропуста у раду. Пропусти се утврђују на основу извештаја који се достављају крајем године, а њихове анализе биће завршене до краја јануара“, нагласио је Одаловић.

Подсећа да Србија има 104 дипломатска представништва у свету и то 70 амбасада, седам мисија, 22 генерална конзулата, један конзулат, две конзуларне канцеларије, два културна центра.

Упитан да ли ће бити смењен директор Српског културног центра у Паризу Радослав Павловић због сукоба са амбасадором, он је рекао да је о инциденту сачињен извештај, да су предложене мере министру и да ће он по тим мерама да поступи, али није прецизирао о каквим је мерама реч.

Србија у Либији још нема амбасадора који ће да замени Оливера Потежицу, који је погинуо у саобраћајној несрећи, већ, како каже, у амбасади су остали запослени који су радили до тада.

Упитан да ли се више зна о отмици и убиству службеника амбасаде Србије у Либији Слађане Станковић и Јовице Степића, Одаловић је рекао да је министарство спољних послова урадило све што је могло, али да немају званични извештај из Либије и немају извештај како је бомбардована зграда.

„Немамо ниједан детаљ ни оних који су бомбардовали зграду, ни Либије. Ми нисмо неко ко има одговор, нити можемо да вршимо истрагу у Либији“, навео је он.

Извор: Б92

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.