Gostovanje Veljka Odalovića na TV Prva: Promene slede ukoliko se potvrdi da ima propusta u radu Vesti

Generalni sekretar MSP Veljko Odalović kaže da će krajem januara biti promenjeno više od 20 predstavnika diplomatsko-konzularnih predstavništava Srbije u svetu.
Odalović je za TV Prva naglasio da Srbija nema ambasadore u pet zemalja – Zambiji, Gani, Azerbejdžanu, Siriji i Libiji i da se za te zemlje traže „prava rešenja“, kandidati koji imaju određeno znanje, poznaju prostor i teme kojima se bave.

„Pretprošle godine promenili smo 24 šefa diplomatsko konzularnih predstavništava, prošle 21, a ove godine izvesno je da će biti veći broj. Promene slede ukoliko se potvrdi da ima propusta u radu. Propusti se utvrđuju na osnovu izveštaja koji se dostavljaju krajem godine, a njihove analize biće završene do kraja januara“, naglasio je Odalović.

Podseća da Srbija ima 104 diplomatska predstavništva u svetu i to 70 ambasada, sedam misija, 22 generalna konzulata, jedan konzulat, dve konzularne kancelarije, dva kulturna centra.

Upitan da li će biti smenjen direktor Srpskog kulturnog centra u Parizu Radoslav Pavlović zbog sukoba sa ambasadorom, on je rekao da je o incidentu sačinjen izveštaj, da su predložene mere ministru i da će on po tim merama da postupi, ali nije precizirao o kakvim je merama reč.

Srbija u Libiji još nema ambasadora koji će da zameni Olivera Potežicu, koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći, već, kako kaže, u ambasadi su ostali zaposleni koji su radili do tada.

Upitan da li se više zna o otmici i ubistvu službenika ambasade Srbije u Libiji Slađane Stanković i Jovice Stepića, Odalović je rekao da je ministarstvo spoljnih poslova uradilo sve što je moglo, ali da nemaju zvanični izveštaj iz Libije i nemaju izveštaj kako je bombardovana zgrada.

„Nemamo nijedan detalj ni onih koji su bombardovali zgradu, ni Libije. Mi nismo neko ko ima odgovor, niti možemo da vršimo istragu u Libiji“, naveo je on.

Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.