Најновије

Ружић: Новине у инспекцијском надзору – ниже казне за признање прекршаја Вести

Од 1. јануара ове године у инспекцијском надзору почео је да се примењује и споразум о признању прекршаја, што значи да ће привредници који признају прекршај моћи да добију ниже казне.

“Позивамо привреднике да се информишу о новинама, које су предвиђене изменама и допунама Закона о инспекцијском надзору, а које су усвојене у децембру прошле године“, рекао је министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић.

За сада су две инспекције –  тржишна и инспекција рада у потпуности спремне да примене ова механизам, а намера је да се током 2019.  укључе и друге инспекције.

Алат је намењен пре свега “доброј привреди” која је несвесно у зони прекршаја, а  омогућено је да им поред умањења казне буде изречено и упозорење код првог прекршаја из одређене групе.

„Реформом инспекцијског надзора и увођењем нових алата константно унапређујемо рад инспекција и на тај начин јачамо борбу против сиве економије“, рекао је министар Ружић.

Он је истакао да је циљ ове мере ефикаснији рад инспектора, али и судова.

“Циљ је да што мање прекршаја дође на суд, а да они случајеви који стигну до суда буду решени ефикасно и без застаревања”, рекао је Ружић.

Анализе показују да ће на око 80 одсто прекршаја моћи да се примени споразум о признању прекршаја. Ту спадају готово сви прекршаји осим оних који се третирају као деликт против инспектора.

Свака ће инспекција одредити који су то прекршаји који могу бити предмет споразума, колико ће бити смањење казне у случају признања и који су то прекршаји који ће евентуално проћи само са упозорењем, а процес признања је сличан ономе који  већ постоји у области саобраћаја.

Инспектор подноси прекршајну пријаву, прекршајни суд заказује рочиште и оставља рок за постизање споразума. Привредник који је начинио прекршај одлази у инспекцију и склапа договор, о чему инспекција обавештава суд.

Извор: МДУЛС

фото: Танјуг

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.