Gostovanje Antića u Dnevniku na RTS: Proizvodnja električne energije se odvija normalno Vesti

Tokom ledenih dana, Radna grupa za sigurno snabdevanje energijom i energentima pri Ministarstvu energetike danonoćno prati rad toplana i EPS-ovih kapaciteta za proizvodnju struje i uglja. Za sada svi rade stabilno, a u koordinaciji sa Sektorom za vanredne situacije MUP-a Srbije sitni kvarovi se brzo otklanjaju. Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekao je za RTS da je situacija stabilna što se tiče proizvodnje i snabdevanja električnom i toplotnom energijom.

Uzimajući u obzir da elektroprivreda radi u dramatičnim uslovoima, i da je rudarski basen „Kolubara“ isto pogođen ovim vremenskim nepogadama, svi sa velikom posvećenošću obavljaju svoje poslove i ostvaruju svoje zacrtane ciljeve, rekao je ministar Aleksandar Antić gostujući u Dnevniku RTS-a.

„Uglavnom sve toplane u Srbiji rade u režimu 24 sata dnevno, tako i ‘Beogradske elektrane’ rade u režimu 24 sata i isporučuju toplotnu energiju – stanovi su topli“, kaže Antić.

Navodi da, kada je distribucija električne energije u pitanju, ona je u potpunosti u skladu sa očekivanjima ako se pogleda vremenska situacija u Srbiji.

„Pojedininačni su slučajevi u Srbiji, da neki zaseok u brdskoplaninskim krajevima nema napajanje električnom energijom, a to u procentima iznosi 0.18, uzimajući u obzir da je evropski prihvatljiv tehnički okvir jedan procenat, onda ćete videti da smo dobro obavili posao“, ističe Antić.

Ako se ledeni dani nastave, ministar kaže da je obezbeđeno snabdevanje svim ključnim energentima.

„Kada je gas u pitanju, mi povlačimo potrebne količine. Još uvek smo značjno ispod onog dnevnog minimuma koji bismo mogli da isporučimo što iz pravca Mađarske, što iz podzemnog skladišta ‘Banatski dvor’ koji štedimo“, napominje Antić.

Tokom posete predsednika Rusija Vladimra Putina, ministar energetike najavljuje da je pripremljeno nekoliko sporazuma, a većina će biti iz gasne privrede.

„Mi očekujemo konačni iskorak po pitanju proširenja skladišta ‘Banatski dvor’ i očekujemo druge sporazume u oblasti gasne privrede, pre svega mislim na mogućnost izgradnje gasnih elektrana u Srbiji, kao i dodatne mogućnosti alternativne gasifikacije putem tečnog naftnog gasa“, ističe Antić.

Najavljuje da očekuje da se prilikom posete ruskog predsednika razgovara i o daljoj modernizaciji i rehabilitaciji „Đerdapa 2“.

Što se tiče preuzmanja RTB „Bor“, koje se desilo 18. decembra, ministar Antiće podseća da je kineska kompanija „Ciđin“ platila 350 miliona dolara i isplatila sva dugovanja u vrednosti od 200 miliona dolara.

„Tako da sada ta rudarska kompanija bez tereta iz prošlosti nastavlja da se bave svojim poslovima. Očekujem neke projekcije za proizvodnju u 2019. godini, njihove najave su bile optimistične i ja verujem da će oni to u potpunosti ostvariti“, ističe Antić.

Antić ističe da se energetske dozvole za izgradnju mini-hidroelektrana daju onim projektima koji imaju sve neophodne saglasnosti i Ministarstvo je u obavezi da im u skladu sa zakonom da energetsku dozvolu koja je, kako kaže, samo jedan korak da bi neko stekao pravo da gradi.

„Postoje pojedinačni slučajevi koje treba analizirati, ako postoje loši uticaj na prirodnu sredinu, onda ih ne treba graditi, ali isto tako ih ne treba ni generalizovati zato što se takvi procesi događaju i u razvijenijim zemljamau Evropi. Njima se treba baviti konsekvento, lokalne samoprave su prvi i poslednji korak, oni donose građevinske dozvole, mi smo tu samo jedan stepenik između i radimo u skladu sa zakonom“, zaključuje ministar energetike Aleksandar Antić.

Socijalistička partija Srbija se zalaže za redovne parlamentarne izbore sa jedne strane, ističe ministar Antić i dodaje da su sa druge strane uvek spremni za tu vrstu provere.

„Uvek smo spremni da položimo izveštaj građanima za sve ono što smo radili“, istakao je Antić.

Izvor i video: RTS

foto: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.