Најновије

ФОЖ: Напади на жене озбиљна претња за друштвo Београд

Жене социјалисткиње Београда осудиле су данас све учесталије нападе на жене и увреде које су упућене женама које обављају јавне функције и истакле да те нападе сматрају озбиљном претњом за друштво у Србији.

Председница Градског форума жена Социјалистичке партије Србије Стефана Миладиновић навела је да је увреда Сергеја Трифуновића упућена новинарки Српског телеграфа још један у низу напада на жене којима сведочимо у последњих неколико месеци, а који су, нажалост, постали део свакодневнице.

„То је озбиљна претња за наше друштво, посебно полазећи од тога да чаша пуна вербалног понекада може да се прелије у физичко насиље“, казала је Миладиновић на конференцији за медије.

Навела је да је очигледно да свакодневна борба против дискриминације није довољна, већ да је данас тренд да „сочнија увреда има већи број лајкова“.

Како каже, испоставља се да број лајкова на друштвеним мрежама представља мерну јединицу популарности и утицаја у друштву.

„Овај талас напада кулминира у насиље“, истиче Миладиновић и додаје да социјалисткиње посебно брине ћутање оних који „кријући се иза грађанских протеста обмањују и јавност у Србији и грађане са којима шетају“, то је слика и прилика “како мали Перица замишља демократију“.

„Све увреде које појединачно или заједнички и Ђилас и Обрадовић, Веселиновић, Јеремић, Трифуновић и остали испаљују у јавности рефлексија су њихове политике и потврда да они нису лидери опозиције, већ да представљају савез мизогиних“, каже Миладиновић.

Додаје да посебно забрињава одсуство реакције жена из опозиционих странака које, каже, умеју да буду јако бучне у осуди и насиља и увреда, али очигледно селективно.

„Та политичка пилула двоструких стандарда једном је прошла код грађана Србије и на срећу 2012. године грађани су је казнили“, каже Миладиновић.

Први, било који, наредни избори, кад год они буду били, показаће шта заиста грађани и грађанке Србије мисле о политици и ономе што говоре представници једног дела опозиције.

„Показаће се шта заправо мисле о твитовима иза којих се крију представници опозиције, о чупању микрофона, упадању у кабинете, о вређањима, позивима на линч и свему чему сведочимо у последњих пар месеци“, наводи.

Миладиновић каже и да социјалисткиње, за разлику од жена из опозиционих странака, припадају другачијој политичкој групацији, чији лидери – председник СПС Ивица Дачић и председник СНС Александар Вучић, никада нису понижавали, нити вређали жене, нити су омаловажавали или вређали своје политичке противнике на личној основи.

„Ми представљамо ону другу опцију која промовише родну равноправност, која афирмише жене у политичком животу и то не декларативно, већ позицијом и председнице Владе, председнице Скупштине, бројем министарских столица у Немањиној 11, представљамо ону групацију која промовише рад жена на различитим позицијама и на републичком и на локалним нивоима“, каже Миладиновић.

Извор: Танјуг

Категорије: Београд|Форум жена