FOŽ: Napadi na žene ozbiljna pretnja za društvo Beograd

Žene socijalistkinje Beograda osudile su danas sve učestalije napade na žene i uvrede koje su upućene ženama koje obavljaju javne funkcije i istakle da te napade smatraju ozbiljnom pretnjom za društvo u Srbiji.

Predsednica Gradskog foruma žena Socijalističke partije Srbije Stefana Miladinović navela je da je uvreda Sergeja Trifunovića upućena novinarki Srpskog telegrafa još jedan u nizu napada na žene kojima svedočimo u poslednjih nekoliko meseci, a koji su, nažalost, postali deo svakodnevnice.

“To je ozbiljna pretnja za naše društvo, posebno polazeći od toga da čaša puna verbalnog ponekada može da se prelije u fizičko nasilje”, kazala je Miladinović na konferenciji za medije.

Navela je da je očigledno da svakodnevna borba protiv diskriminacije nije dovoljna, već da je danas trend da “sočnija uvreda ima veći broj lajkova”.

Kako kaže, ispostavlja se da broj lajkova na društvenim mrežama predstavlja mernu jedinicu popularnosti i uticaja u društvu.

“Ovaj talas napada kulminira u nasilje”, ističe Miladinović i dodaje da socijalistkinje posebno brine ćutanje onih koji “krijući se iza građanskih protesta obmanjuju i javnost u Srbiji i građane sa kojima šetaju”, to je slika i prilika ”kako mali Perica zamišlja demokratiju”.

“Sve uvrede koje pojedinačno ili zajednički i Đilas i Obradović, Veselinović, Jeremić, Trifunović i ostali ispaljuju u javnosti refleksija su njihove politike i potvrda da oni nisu lideri opozicije, već da predstavljaju savez mizoginih”, kaže Miladinović.

Dodaje da posebno zabrinjava odsustvo reakcije žena iz opozicionih stranaka koje, kaže, umeju da budu jako bučne u osudi i nasilja i uvreda, ali očigledno selektivno.

“Ta politička pilula dvostrukih standarda jednom je prošla kod građana Srbije i na sreću 2012. godine građani su je kaznili”, kaže Miladinović.

Prvi, bilo koji, naredni izbori, kad god oni budu bili, pokazaće šta zaista građani i građanke Srbije misle o politici i onome što govore predstavnici jednog dela opozicije.

“Pokazaće se šta zapravo misle o tvitovima iza kojih se kriju predstavnici opozicije, o čupanju mikrofona, upadanju u kabinete, o vređanjima, pozivima na linč i svemu čemu svedočimo u poslednjih par meseci”, navodi.

Miladinović kaže i da socijalistkinje, za razliku od žena iz opozicionih stranaka, pripadaju drugačijoj političkoj grupaciji, čiji lideri – predsednik SPS Ivica Dačić i predsednik SNS Aleksandar Vučić, nikada nisu ponižavali, niti vređali žene, niti su omalovažavali ili vređali svoje političke protivnike na ličnoj osnovi.

“Mi predstavljamo onu drugu opciju koja promoviše rodnu ravnopravnost, koja afirmiše žene u političkom životu i to ne deklarativno, već pozicijom i predsednice Vlade, predsednice Skupštine, brojem ministarskih stolica u Nemanjinoj 11, predstavljamo onu grupaciju koja promoviše rad žena na različitim pozicijama i na republičkom i na lokalnim nivoima”, kaže Miladinović.

Izvor: Tanjug

Kategorije: Beograd|Forum žena

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.