Најновије

Дачић: Време је да се скину маске и покаже ко је чији играч Вести

Међународна заједница је на испиту због косовских такси на српске производе, рекао је министар спољних послова Ивица Дачић и додао да је време да се скину маске и покаже ко је чији играч.

“ Не може Вашингтон да убеди Приштину… Па је ли има неко овде ко верује у то и има ли неко на Косову ко у то верује“, упитао је Дачић.

Наводећи да је Рамуш Харадинај раније причао да Косово нема своју политику већ да води политику САД, Дачић је рекао да се нада да је Вашингтон схватио у чему је суштина, уколико, каже, имају времена од својих проблема.

Он је додао да је међународна заједница на испиту и упитао шта од ње очекивати уколико не могу да убеде Приштину да повуче таксе од сто одсто, које су антицивилизацијскe.

„Реч је о живом песку, да не кажем блату у које су упали у Приштини и не знају како из тога да се извуку“, рекао је Дачић и додао да нема нових информација кад је реч о повлачењу такси.

Министар сполјних послова се осврнуо и на оставку помоћника државних послова САД за европске и евроазијске послове Веса Мичела и рекао да је то лоша вест, јер је он, оцењује, разумео да САД треба да отвори врата за компромис између Београда и Приштине.

“Очигледно је то место уклето. Ко год да се бави нама, пропадне му политичка каријера”, каже Дачић и додаје “ја сам изразио бојазан да ако ЕУ сад не пропадне, да ће да пропадне кад сви југословенски народи у њу уђу.

Коментаришућу прилике у региону  министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да иницијатива САД о промени имена Републике Српске не може да успе, јер је у супротности са Уставом БиХ који је прописан Дејтонским споразумом и оценио да је то наставак деструктивне и антисрпске политике. 

 

“Чуди ме да не траже да и Србија промени име”, каже Дачић у додаје да је Дејтонски споразум међународно важећи документ и да промена имена Српске апсолутно није тема о којој може да се расправља. “Потребна је промена Устава, а нема ничега без сагласности сва три народа и два ентитета”, рекао је Дачић

Упитан да ли верује да могу да одустану од подношења инцијативе, Дачић је рекао да не зна да ли ће та идеја уопсте бити на било који начин институционализована, али је истакао да нема шансе за успех. 

“То удара директно у Устав који је прописан Дејтоном, тако да то само говори о томе да је то постао владајући тренд код неких народа, а то је антисрпска политика и мисле да тако добијају неке политичке поене”, рекао је Дачић. Он се такође осврнуо и на скорашнја дешавања у Хрватској коментаришући објављивање снимка деце српске националности у Вуковару која нису устала приликом интонирања хрватске химне.

Тај снимак је на службеним страницама Града Вуковара објавио градоначелник, ХДЗ-овац, Иван Пенава и искористио га као „доказ“ да је тај град у „епицентру пузајуће великосрпске агресије“.

„Вуковар је град у којем је живео велики број Срба, а Пенава је човек који је такође изабран гласовима Срба. Поставља се питање колико још година треба да прође да Срби, Хрвати и Бошњаци пробамо да направимо неки договор око тога како ћемо даље“, рекао је Дачић.

Он је навео да у целом свету постоје ратови после којих некадашње зараћене стране постају пријатељи и раде у интересу својих народа.

„Немачка и Француска су се бориле па су направиле после Другог светског рата Европску заједницу за челик из економских интереса а код нас прође 20 година док се убеђујемо ко коме више треба да се извини“, рекао је Дачић.

Оценио је да је то сулудо и да се зато вртимо у круг.

„Ми предлажемо да изађемо из круга и да идемо даље. Ко је вршио злочине нека одговара, а ми други треба да живимо нормалан живот“, рекао је Дачић.

Извор и фото: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.