Најновије

Гостовање Горана Тривана у емисији ”Прави угао” на РТВ: Утицај мини хидроелектрана у заштићеним подручјима катастрофалан Вести

Министарство заштите животне средине ради на изменама закона о заштити природе којим је дозвољена, односно регулисана градња мини хидро централа у заштићеном и строго заштићеном простору, рекао је министар за заштиту животне средине Горан Триван.
Он је гостујући у емисији Прави угао оценио да је изградњом поменутих централа природи, биодиверзитету и екосистему нанесена немерљива штета.
“Њихов утицај је катастрофалан”, изјавио је министар и додао да грађани више неће да толеришу и не дозвољавају да им приватни инвеститори или “неко” граде по заштићеним зонама, као што је нпр. Стара планина.

Одговарајући на тезу да минихидро-централе не троше воду већ њену снагу, министар је рекао да није спорно да у њиховом раду остаје иста количина воде , али очигледна је штета по биљни и животињски свет, пре свега са аспекта биолошког минимума воде или количине у току 24 сата.

Сваки објекат који се изгради утиче на хидролошки режим и има одређени микроклиматски утицај на живи свет казао је Триван.

Одбацујући критике да министарство мало ради у пракси, Триван је рекао да они раде , да то грађани можда не виде али му се чини “да је део инвеститора застао у градњи” управо због најаве измене прописа и притиска јавности.

Триван је између осталог нагласио да министарство неће ометати оне инвеститоре који граде у складу са законима и пројектима и правилима “одрживог развоја”.

“Мислим да је део решења у томе да Електропривреда Србије смањи губитке на мрежи”, рекао је министар и оценио да би тако нестала потреба за градњом мини хидро централа по Србији.

 

Извор: РТВ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.