Gostovanje Ivice Dačića u Jutarnjem programu TV Prva: Ispred mene piše Srbija, a ispred nje Vljora Čitaku Vesti

Predstavnici privremenih institucija u Prištini doživeli su debakl na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.
To tvrdi srpski ministar spoljnih poslova. Naime, članice Saveta bezbednosti jednoglasno su osudile uvođenje taksi na robu iz Srbije, a većina i formiranje vojske Kosova.

Šta, međutim, Srbija i Srbi na Kosovu i Metohiji imaju od tog debakla, zbog čega je Savet bezbednosti doneo odluku da smanji broj sednica o Kosovu, zašto Priština ne sluša ni Ameriku i još ne ukida takse, i da li je ovo prelomna godina za donošenje rešenja o statusu naše južne pokrajine, bila su neka od pitanja za Ivicu Dačića, ministra spoljnih poslova, koji je bio gost Jutanjeg programa Prve televizije.

„Ne zavisi od nas koliko ćemo imati sednica, to određuje generalni sekretar. Za nas je bitno da se ta tema zadrži. Ove godine će biti tri sednice, a od sledeće dve. Posle naših govora na sednici SB UN, počele su da izlažu zemlje članice što je bio šok za Prištinu. Sve članice su, čak i Amerikanci, ne samo Rusija i Kina, rekli da moraju da ukinu takse“, izjavio je Ivica Dačić.

Komentarisao je i nastup kosovske ambasadorke u SAD Vljore Čitaku, koja je iznela na sednici Saveta bezbednosti UN niz optužbi protiv Srbije .

„Ispred mene piše Srbija, a ispred nje Vljora Čitaku“, rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije i lider SPS Ivica Dacicć kaže da je „ugovor sa narodom“ koji je objavio deo opozicije „isprazan papir sa zvučnim imenom“ u kojem nema odgovora na ključna politička pitanja.

„Sad su Đilas i Jeremić bili u EU, znate šta su ih pitali? Stav oko evropskih integracija i Kosova. Ništa nisu rekli. Isto kao što ništa ne piše u ugovoru sa narodom“, primetio je Dačić.

On je dodao da se „sve svodi na to da Vučić ne može da ode na izborima, mora da ode putem vešala ili putem ulice.

„Siledžijstvo je jedno, politika je drugo“, rekao je Dačić za TV Prva.

Slično je, podseća, objavio i DOS i upitao se da li se danas neko seća ko je bio u DOS-u i šta je pisalo u tom papiru.

„Što se tiče protesta, protesti su jedno, a druga stvar su oni koji hoće da iskoriste proteste i da time pokažu da imaju podršku za neku svoju politiku – Đilas, Jeremić, Obradović…“, rekao je Dačić.

Kako je rekao, oni između sebe ne mogu da naprave konsenzus, prvo im treba unutrašnji dijalog.

Kada je reč o predsedniku PSG-a Sergeju Trifunoviću koji je naveo da se Dačić „plaši da komentariše proteste“, lider SPS-a ocenjuje da je to jedna „bezobrazna izjava“.

„Ispalo je da maltene ja opstruišem Vučića. Naravno da to nije istina“, rekao je Dačić i upitao što bi se udruživao sa nekim ko nema šanse da ikada dođe na vlast.

Izvor i foto: TV Prva

Kategorije: Vesti|Ministri

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.