Најновије

Гостовање Ивице Дачића у “Добро јутро Србијо“ на ТВ Хепи: Америка ће подржати договор Београда и Приштине Вести

Министар спољних послова и председник СПС-а Ивица Дачић каже да у Савету безбедности сви траже укидање такси које је увела Приштина. Екваторијална Гвинеја је тренутно председавајућа у Савету безбедности и она је ставила Косово на дневни ред што је значајно могло да угрози њихову позицију председавајућег, каже Дачић и додаје:

“ Кренули смо на седницу у Вашингтон не знајући шта ће бити тема. То је био велики ризик за све нас јер је тема Косово могло да буде скинута са дневног реда. Британија је тражила да се та тема измести из надлежности овог Савета.”

Mинистар спољних послова каже да је за Србију отежавајућа околност и то што су ставови у Савету безбедности контрадикторни.

“ Стално имају асиметрију кривице, ви имате таксе али Србија не признаје Косово и земље повлаче признање и тиме их љутите. Хоџгај је једини рекао- признајте Косово и неће бити проблема. Раније су сви позивали да се призна. Земље које су и признале Косово су изненађујуће оштре по питању такси према Косову, као што је Белгија, Перу, Обала Слоноваче. То је био хладан туш за њих, нису веровали да ће тако бити и зато је битно да је седница одржана и следећа седница ће бити у јуну и неће се разматрати дал ће или неће бити седнице, дакле мора бити, једноигласно је усвојено да ће ове године бити три седнице а следеће године две.”

Министар Дачић је рекао и да је Харадинај обавештен да америчка влада неће помагати војску Косова те да они сами немају капацитета за то. Такође, Харадинају је одбијена виза а познато је да је Америка рестриктивна што се тиче тога тј. да они визу користе у политичке сврхе.

“ Харадинај је хтео да повећа таксе на тридесет одсто док је Весељиј потом дошао и тражио да се повећају на сто посто. Између њих се сигурно одвијају бурни састанци, они избегавају јавно конфронтирање.”

На питање како је дошло до идеје о разганичењу и чија је то иницијатива била, Србије или Америке, Ивица Дачић одговара:

“Није сигнал из Америке. Не може се рећи да се Америка залаже за тај принцип. Они ће подржати договор Београда и Приштине”. Дачић додаје и да је сада повољан тренутак за решавање Косовског питања.

“ Трампова влада је практична. Треба искористити што је у Америци рат између једних, других и трећих. Промена власти у САД за нас би биле лоша. Енгел је, на пример, лобиста, он је добио милионе од Албанаца и не можемо очекивати да ће он променити свој став. Могерини  је рекла реци Вучићу да има стрпљења још седам дана, али прошло је, врши се велики притисак. Ми смо рекли да нема наставка разговора без укидања такси. Косово је демокрацко питање.”

 

На тему протеста и опозиције, Дачић је био без длаке на језику:

“Благо влади са таквом опозицијом Само бих пожелео да имам такве људе против себе. Нема потребе да ту Вучић интервенише јер су се они међусобно посвађани. Ја сам у политици и не желим да се СПС нађе између. Протести су у реду али ту су политичари који желе то да искористе. Нико озбиљан ни на западу ни на истоку не верује да се може победити Вучић,”каже Дачић и додаје:

“ Не треба вређати људе који су на протестима, нити омаловажавати. Хајде да се окренемо конкретним решењима, ја нисам видео да ми је неко нешто предложио. Није ми нико ни честитао за ове земље који су повукле признање”.

 

Извор: ТВ Хепи

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.