Најновије

Гостовање Проф. др Славице Ђукић Дејановић на Н1: Питање миграција у фокусу популационе политике Вести

Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић каже да су маме увек у праву и додаје да чак и кад имају све, треба да им дамо више. „Не можемо да им обећамо више него што је финансијски потенцијал, морамо да нађемо меру у складу са захтевима мама и да будемо реални“, истакла је министарка.

Иницијативу „Маме су закон“, покренуле су незадовољне мајке и труднице, захтевајћи измену Закона о финансијској подршци породици са децом, и организовано је неколико протестних шетњи.

Министарка каже да се прави процена који је финансијски потецијал и могућности, као и на којин начин треба изменити закон, односно како помоћи мајкама, а не узети нешто од дугих категорија.

„Треба се водити брза, а не брзоплета политика. У првом тромесечју ће се наћи предлог измена у Скупштини. Верујем да ће питање бити решено на време. Не можемо да им обећамо више него што је финансијски потенцијал, морамо да нађемо меру у складу са захтевима мама, али морамо бити и реални“.
Она каже да је спремна и има сензибилитет за све оне који траже да се поправи статус свих мама.

„Са сваком мамом сам спремна да разговарам“.

Све је већи број запослених и међу њима је све више жена, поручује министарка.

„Међу докторима наука је све више жена, жена има више у друштвеном и у професионалном животу. Међутим, жена је уморна, треба је одменити, сервис за помоћ је нешто на чему морамо да радимо, позивам партнере да помогну својим другим половинама“.

„Проблем економске миграције је наша реалност, потребан је био тим, Зоран Ђорђевић је укључио неколико министара и експерата. Питање миграције је увек важно, али не можете ником забранити да иде где жели“.

Број друго, треће и четврторођене деце се повећава, истакла је Славица Ђукић Дејановић и додала да се смањује број прворођене деце и да зато питање миграција мора да буде у фокусу.

„Статистика каже да се на 1.000 становника роди девет беба, а умре 14 људи. У неким општинама роди се 4-5, а умре 20. Подаци говоре да је југоисток Србије и сви окрузи јужно од Нишавског лоши с демографским параметрима, највећи део пажње треба обратити тамо. Да бисмо уложили средства морамо да направимо истраживања, да Ниш уради један део пројекта“.

Она каже да нас је годишње мање за један град, јер се роди око 60 хиљада а умре више од 100 хиљада људи.

„Поред тога, 15-16 хиљада напусти земљу, знамо да људи одлазе и на црно, одлазе на усавршавања, на привремене радне активности, али значајан број остане и не врати се. Трећина студената планира да оде, али половина њих, ако би се услови поправили и ако би нашли могућност да зараде остали би у земљи“.

Министарка Славица Ђукић Дејановић изјавила је да се у Србији повећава број породица са двоје, троје и четворо деце, али се прве бебе све више рађају ван граница наше земље, због чега питање миграција треба да буде у фокусу популационе политике.

Ђукић Дејановић је, гостујући на Телевизији Н1, најавила да ће конкурс за доделу бесповратних средстава за пронаталитетну политику бити објављен крајем фебруара и да ће локалне самоуправе моћи да аплицирају за средства у износу од укупно 650 милиона динара.

Према њеним речима, 500 милиона динара биће одвојено за пронаталитетне мере и управљање миграцијама, а остатак за заштиту права детета и бригу о старима.

Министарка је подсетила на то да је прошле године на том конкурсу 500 милиона динара додељено 61 локалној самоуправи у Србији, а да је највећи број њих аплицирао за средства за проширење капацитета и побољшање садржаја и рада предшколских установа, као и за подршку младим стартап предузетницима који желе да започну посао у својим градовима и општинама.

Локалне самоуправе конкуришу и за средства за здравствене установе, посебно за оне које покривају удаљена села и којима су потребна транспортна средства, или медицински апарати којима се прати трудноћа тако да будуће мајке могу да обаве преглед у свом дому здравља, а не у најближем граду, објаснила је она.

Такође, како је додала, део средстава издваја се и за саветодавни рад будући да су знања о репродуктивном здрављу у нашим срединама на ниском нивоу, а да су малолетничке трудноће честе.

Ђукић Дејановић је напоменула да локалне самоуправе могу да конкуришу и за програме превенције разних болести код деце, као што је дијабетес.

Извор: Н1

фото: Архива

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.