Најновије

Гостовање Славице Ђукић Дејановић у “Добро јутро Србијо” на ТВ Хепи: Ми смо сад на потезу да размишљамо о тој интелектуалној миграцији Вести

Министарка за демографију и популациону политику на самом почетку разговора са Миломиром Марићем и Катарином Коршом говорила је о занимљивим демографским истраживањима:

“Јуче сам анализирала 1980. годину, када је индекс демографског пронаталитета био коректан, имамо исти број трећих и четвртих беба, као у 2017. години. Ми негде мерама које радимо утичемо на друштвене догађаје. Имамо утицај на младе људе да постану родитељи” – рекла је министарка Ђукић Дејановић.

Тема „одлив мозгова“ дуже време је веома присутна у Србији, а министарка је дала битне податке:

“ Истраживања које смо урадили прошле године показују да би сваки трећи студент отишао из Србије, 90% њих има родитеље који их у томе подржавају, такође и рођаке који би им помогли да се адаптирају у иностранству. Исто тако, 25-40% њих би радо остало овде, уколико би добили посао у струци након факултета и били пристојно плаћани да могу да стварају породицу”.

И раније су људи одлазили. Аустрија је најтипичнији пример и ранија Угарска. Неко оде, едукује се, па се врати. Они су у ствари креатори модерне Србије, али је Србија њих очекивала у то време. Ми смо сад на потезу да мало размишљамо о тој интелектуалној миграцији, шта ми младим људима нудимо као облик сарадње, каже Славица Ђукић Дејановић.

Министарка је за „Добро јутро Србијо“ причала о побољшавању наталитета у Србији:

“Када доносите пронаталитетне мере и орочите их, тада људи брже доносе неке одлуке. Раније доносе одлуке на пример о рађању. Најбитнији елемент за мањак наталитета је и одложено рађање. Шта је Путин урадио? 10.000 евра свакој жени која роди друго дете, и мера траје 10 година. Те мере су у једном тренутку као трансфузија друшва, поправе крвну слику, поправе демографију друштва, али те финансијске мере су кратког даха, ако ви не усклађујете рад и родитељство, ако са послодавцима не разговарате о томе да вртић треба да буде у близини радног места, ако не едукујете жене о њиховом репродуктивном здрављу”.

Гошћа јутарњег програма признала је да се и сада бави лекарском професијом:

“И сада радим, једном недељно. Просто постоји један дан у недељи, који можете искористити да се одморите, ја га користим за своју струку. Нема дана да ја нисам у својој струци, да ме бивши студенти, садашњи лекари, не позову да ме питају како бих нешто урадила. Крагујевачка клиника у мени има сарадника, а ја сама имам клинику. Моје радно време траје колико има пацијената.”

Извор: ТВ Пинк

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.