Најновије

Подршка иницијативи и пројектима који доприносе развоју инфраструктуре и саобраћаја Посланичка група

Стефана Миладиновић, народна посланица Социјалистичке партије Србије о споразумима из области саобраћаја , на Једанаестом ванредном заседању Народне скупштине Републике Србије.

„Ратификацијом ових споразума Република Србија утицаће на развој свих видова саобраћаја, грађевинарства и подизање међународног угледа.“

 

Поштовани министри,

као што су моје колеге народни посланици говорили, јасно је из дискусије да ће СПС подржати све законе који су на дневном реду. Али, овде је мало било речи од стране мојих колега о потврђивању одређених споразума који су данас на дневном реду. Посебно бих се у неколико минута осврнула на споразуме који су из области саобраћаја.

Ми ћемо ратификовати ових дана четири нова споразума из авио-саобраћаја. То су билатерални споразуми са Шри Ланком, Канадом, Индијом и Азербејџаном. Ово су, можемо рећи, нови, модернији споразуми из области авио-саобраћаја, који ће, сигурна сам, утицати на даљи развој нашег авио-саобраћаја у Србији.

Посебно важан међународни споразум који се ослања на пре годину и по дана ратификован Споразум о формирању Транспортне заједнице данас је заправо уговор који морамо да ратификујемо са Транспортном заједницом ми као Република Србија, а повод је, свакако, утврђивање седишта ове Транспортне заједнице, које ће бити у Београду.

Када смо и 2017. године дискутовали о потврђивању овог споразума, односно формирању Транспортне заједнице, било је речи за  и против. Али, свакако, СПС сматра да ћемо овом ратификацијом имати бројне бенефите као држава, не само на међународном плану и неће се само подићи међународни углед Републике Србије, већ ће свакако утицати и на струку и, верујем, пре свега, на грађевинарство и саобраћај у том смислу да ће бити укључени.

Верујем да овим доприносимо, развоју свих видова саобраћаја. Регионална транспортна мрежа западног Балкана део је транспортног простора Европе и део европске транспортне мреже. Србија је у тој регионалној транспортној мрежи препозната од стране ЕУ као чвор не само у спајању држава и региона западног Балкана, већ цео западни Балкан са Европом.

Све иницијативе и сви пројекти који доприносе развоју инфраструктуре и саобраћаја морају бити подржани. Ово је једна од две изузетно важне иницијативе на међународном плану када је у питању регионални развој транспорта. Друга иницијатива о којој је нешто раније говорио и мој уважени колега проф. Обрадовић јесте иницијатива у оквиру „Пута свиле“, односно један појас – један пут, у формату 16 плус 1, где је такође Република Србија препозната као држава која би могла бити центар када су у питању инфраструктурни пројекти.

У сваком случају, као посланик и представник СПС,  у дану за гласање ћу као и цела посланичка група подржати све ове законе.

Категорије: Посланичка група

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.