Најновије

Сачувати и унапредити културно наслеђе и баштину Посланичка група

Снежана Пауновић, народна посланица Социјалистичке партије Србије о Предлогу закона о изменама и допунама закона о Српској књижевној задрузи, и о Националном савету за културу.

У моменту када смо запљуснути свакодневним садржајима који се, на жалост, не могу назвати културом, нити културним дешавањима, често се глорификују садржаји који се ни по чему не би могли назвати културним. У том смислу сви скупа, државне институције, институције културе, морају да учине још веће напоре на пољу промоције, пре свега, културе и стварања система културних вредности.

 

Поштовани министри, уважене колегинице и колеге,

ја ћу се осврнути на две тачке данашњег дневног реда, то је Закон о Српској књижевној задрузи и Национални савет за култури, не као о тачкама о којима моје колеге нису говориле, већ да детаљније укажем на важност ове две одлуке које Скупштина Србије има пред собом.

Српска књижевна задруга, која је основана 1892. године, има непроцењиву вредност. Као што је и речено у образложењу закона, уз цитат Владимира Ћоровића, није Српска књижевна задруга задруга у класичном смислу, већ је узимајући то име, хтела да унесе у свој круг честити морал наше старе кућевне задруге, да људе чвршће повеже и да им лични елемент подвргне духу и користи целине.

Овде је у цитату речено све оно што Српска књижевна задруга представља.

Први закон који је регулисао функционисање Српске књижевне задруге донет је 1997. године. Хвала Министарству за културу, које је у складу са свим променама,  законским, а и временским, које су се догодиле од тада, донело одлуку да предложи измену овог закона и на тај начин прецизније дефинише Српску књижевну задругу.

Оно што хоћу да подсетим зарад јавности јесте да је значај Српске књижевне задруге за српску књижевност и културу просто непроцењив, посебно ако имамо у виду чињеницу да су од њеног оснивања на челу били наши еминентни књижевници, песници, академици, почев од академика Стојана Новаковића, државника, научника, књижевника. Он је био први председник Српске књижевне задруге, у време када је песник и лекар Јован Јовановић Змај био први потпредседника, а историчар Љубомир Јовановић први секретар Српске књижевне задруге.

Сматрам да овај предлог закона којим се Српска књижевна задруга дефинише као јединствена организација од националног значаја за културу са статусом удружења грађана, али и са посебном улогом, задацима и врстом својине представља идеално решење које ће омогућити даљи несметан рад СКЗ, али и обезбедити сигуран извор финансирања свих издавачких подухвата од националног значаја.

Још једном, хвала Министарству културе што је препознало моменат и у том смислу заиста подржавамо доношење овог закона којим се трајно решава статус СКЗ, а која је скоро 130 година чувар наше културе и историје.

Друга, не мање важна тачка је избор Националног савета за културу. Он има 19 чланова и они су углавном из реда угледних и афирмисаних уметника и стручњака у култури, и бирају се на период од пет година. Ово говорим због јавности.

Због чега је важно да имамо Национални савет за културу? У моменту када смо запљуснути свакодневним, на жалост, садржајима који се не могу назвати културом, нити културним дешавањима, често се глорификују садржаји који се ни по чему не би могли назвати културним и у том смислу сви скупа, државне институције, институције културе, а посебно Национални савет за културу мора да учини још веће напоре на пољу промоције, пре свега, културе и стварања система културних вредности. Из тог разлога подржавам избор чланова Националног савета за културу, а управо са уверењем да ћемо у наредном периоду давати све више медијског, али и финансијског простора у креирању стратегије културе Србије, спровођењу културне политике и развоју свих делатности у области културе. Србија има огромно културно наслеђе и баштину коју треба сачувати и унапредити, а све почиње позитивним односом друштва, али и државним институцијама према култури као таквој.

Дакле, у дану за гласање посланици СПС подржаће сет предложених закона, укључујући и ова два о којима сам говорила. Хвала вам.

Категорије: Посланичка група

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.