Најновије

Славица Ђукић Дејановић: Још има деце која нису у образовном систему Вести

У Србији још увек има деце која нису у образовном систему, која су изложена тешком физичком послу и деце на улици, изјавила је министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику и председница Савета за права детета Владе Србије Славица Ђукић Дејановић.

„Према Индексу прекинутог детињства, где се Србија налази на високом месту, у нашој земљи још увек има деце која нису у образовном систему, деце која су изложена тешком физичком послу и деце на улици“, рекла је она.

Навела је да можемо бити задовољни неким параметрима као што је право детета да се здраво психомоторно развија у раном периоду и додала да је то право обезбеђено за највећи број деце.

Истакла је да у неким срединама у Србији и даље има малолетничких трудноћа и бракова и указала на последице које рано ступање у сексуалне односе и рађање може имати по здравље и будућност деце.

Ђукић Дејановић је говорила и о вршњачком насиљу које се у нашој земљи и даље догађа.

Навела је да се деца васпитавају и моделе за своје понашање имају у својој породици и истакла да васпитни утицај предшколских и школских установа треба да буде подигнут на још виши ниво.

„Вршњачко насиље се може и санкционисати на различите начине што никада није приоритетно предлог овог савета. Ми мислимо да је пре свега важна превенција, односно разматрање свих околности у којима се развија будућа особа која може бити носилац вршњачког насиља и мере превенције у односу на ту особу“, рекла је она.

Како је додала, ако дете у вртићу кад се наљути реагује тако што туче друго дете, вређа, малтретира животиње и слично то дете изискује посебан програм који ће покушати да га усмери да не буде будући насилник.

 

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.