Најновије

Усвајање Предлога закона о изменама и допунама Закона о ученичком и студентском стандарду допринеће унапређењу, ефикасности и квалитету нашег образовања у великој мери и биће доступније за што већи број ученика и студената Посланичка група

Проф. др Снежана Богосављевић Бошковић, народна посланица Социјалистичке партије Србије о Предлогу закона о изменама и допунама Закона о ученичком и студентском стандарду и Предлогу закона о изменама и допунама Закона о Српској књижевној задрузи на Једанаестом ванредном заседању Народне скупштине Републике Србије.

„Сматрам да је Предлог закона о изменама и допунама Закона о ученичком и студентском стандарду изузетно важан и вредан јер се њиме прописују питања која значе уређење и унапређење система пружања материјалне подршке ученицима и студентима.“

„Тема парламентарне дебате овог скупштинског заседању су изузетно важни закони из области образовања, културе, безбедности, као и важни предлози закона којима се потврђују међународни споразуми, уговори, протоколи и конвенције из више различитих области друштвеног и привредног живота.

Уз сво уважавање предложених закона, имајући у виду да је овлашћени представник наше посланичке групе проф.  Жарко Обрадовић изнео став посланичке групе СПС о већини предложених закона, ја ћу се у складу са тим, као и расположивим временом осврнути на два предлога закона – Предлог закона о изменама и допунама Закона о ученичком и студентском стандарду, као и Предлог закона о изменама и допунама Закона о Српској књижевној задрузи.

С обзиром да долазим са универзитета, сматрам да је Предлог закона о изменама и допунама Закона о ученичком и студентском стандарду изузетно важан и вредан, јер се њиме прописују питања која значе уређење и унапређење система пружања материјалне подршке ученицима и студентима. За многе од њих и наравно њихове родитеље веома је значајна подршка у виду ученичких и студентских стипендија и кредита, смештаја у ученичким и студентским домовима, као и могућност коришћења одмаралишта за одмор и рекреацију.

Подсетићу вас да је у протеклој школској години Министарство просвете, науке и технолошког развоја финансирало у месечним износима 12.200 ученичких стипендија, око 21.000 студентских стипендија и кредита и око 1.000 стипендија за изузетно надарене ученике и студенте. Уз то у систему ученичког и студентског стандарда Министарство просвете финансира и 63 установе, међу којима су домови ученика, школе са домовима ученика, као и девет студентских центара. Веома је важно да и убудуће наши ученици и студенти могу рачунати на ову врсту подршке у току свог школовања.

Такође, потребно је да се стипендирањем  настави са подржавањем и подстицањем развоја изузетно надарених ученика и студената. Важно је и да систем расподеле средстава намењених за ову сврху буде прецизан, правичан и ефикасан.

Сматрам да је важна и намена предлагача да се нашим ученицима и студентима уз одмор у одмаралиштима која су њима намењена понуде и други програми везани за неформално образовање и усавршавање кроз семинаре, конференције, обуке и слично.

Због свега наведеног, сматрам да ће примена предложеног закона допринети да се наше образовање у значајној мери унапреди, буде доступније за што већи број ученика и студената, ефикасније и још квалитетније.

Други закон на који желим да се осврнем је Предлог закона о изменама и допунама Закона о Српској књижевној задрузи. Сматрам да је овај закон изузетно значајан, да је вредан пажње и похвале, будући да правно регулише питања важна за опстанак и рад Српске књижевне задруге, једне од кључних установа националне културе.

Подсетићу вас, Српска књижевна задруга је наш најстарији издавач. Основана је 1892. године. Њени оснивачи су били наши најумнији и најутицајнији људи из тог времена. Први председник Српске књижевне задруге је био Стојан Новаковић, државник, научник, књижевник. Први потпредседник је био наш чувени песник Јован Јовановић Змај.

За 127 година, од оснивања до данас, Српска књижевна задруга једино није радила за време окупације у Првом светском рату и због тога се данас са правом каже да је она та која повезује три века.

Препознатљива је по традиционалним годишњим издањима, тзв. кола или плаве књиге, као најстарије и најзначајније едиције српске књижевности и српске културе. До сада је изашло 109 кола са укупно 734 нумерисане књиге.

Поред кола, Српска књижевна задруга је остварила запажене резултате у објављивању других едиција, као што је на пример „Историја српског народа“ у десет томова, „Српска књижевност“ у 100 књига или „Стара српска књижевност“ у 24 књиге.

Српска књижевна задруга је препознатљива и по томе што су њену управу и ауторске тимове увек чинили наши најеминентнији књижевници, професори и научни радници. Дакле, нема сумње, ради се о изузетном националном издавачком бренду који има изузетно велику вредност, важну за очување националног и културног идентитета српског народа.

Данас је опстанак Српске књижевне задруге доведен у питање, с обзиром да њена издавачка делатност није базирана на тржишним и комерцијалним основама, те је у савременим условима потребно редефинисати њен статус и обезбедити додатне изворе финансирања. У том смислу, желим да похвалим Министарство културе, да похвалим предложени закон јер је управо он тај који ће обезбедити решење питања статуса Српске књижевне задруге, који ће обезбедити и додатне изворе финансирања и у крајњој линији, очување и наставак рада српске књижевне заједнице у годинама које су пред нама.

Полазећи од наведеног, а посебно ценећи и уважавајући нашу културу, традицију и историју, посланичка група СПС ће подржати Предлог закона о изменама и допунама Закона о српској књижевној задрузи, као и све друге законе из обједињеног претреса овог скупштинског заседања.”

Категорије: Посланичка група

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.