Најновије

Александар Антић: Почела изградња постројења за одсумпоравање димних гасова Вести

У Термоелектрани “Никола Тесла А” (ТЕНТ) у Обреновцу почела је изградња постројења за одсумпоравање димних гасова, вредно више од 167 милиона евра, који ће смањити испуштање сумпор-диоксида девет пута.

Постављању камена темељца постројења присуствовали су министар рударства и енергетике Александар Антић, амбасадор Јапана у Србији Дјунићи Марујама, директор Јапанске агенције за међународну сарадњу (ЈИЦА) за Европу и Блиски исток Такема Сакамото, потпредседник компаније „Мицубиши Хитачи пауер систем“ (МХПС) Таканори Накамото и в.д. директор ЈП “ЕПС” Милорад Грчић.

Министар Антић изјавио је да је ово значајан дан за будућност Електропривреде Србије, као и Термоелектране Никола Тесла у Обреновцу, која са својих 1.750 мегавата, без сумње представља стуб енергетског система земље.

“Зато посебну пажњу пружамо одржавању века те електране која је изграђена још седамдесетих година и која данас мора да се прилагођава стандардима ЕУ, посебно у области животне средине”, рекао је Антић новинарима.

Каже да су у том циљу у ТЕНТ-у урађена три кључна сегмента која су важна за заштиту животне средине.

Први у низу је, додаје Антић, смањење загађења прашкастих материја, које је решено изградњом електрофилтера на свим блоковима ТЕНТ-а.

Други сегмент је смањење азотних оксида, које је спроведено на блоковима А3 и А5, а до краја месеца биће спроведено и на блоку А4.

“Највећи сегмент је одсумпоравање димних гасова, чија изградња креће данас и то захваљујући Влади Јапана и ЈИЦА, који су нам дали повољан зајам”, рекао је Антић.

Према његовим речима, вредност пројекта је 167 милиона евра, рок отплате кредита је 15 година, грејс период пет година, а фиксна каматна стопа 0,6 одсто годишње.

Каже да ће након изградње постројења емисија испуштања сумпор-диоксида бити девет пута мања и износиће 7.800 тона и указује да је до сада просечна емисија СО2 износила око 74.000 тона годишње.

“Након низградње уклопићемо се у захтеве ЕУ, по којима је стандард концентрације СО2 у димном гасу мањи од 200 милиграма по метру кубном”, навео је министар.

Најављује да ће држава наставити са модернизацијом објеката Електропривреде Србије, али и улагати у заштиту животне средине, у коју је до сада уложено 300 милиона евра.

Изразио је задовољство што ће фирма “Мицубиши Хитачи пауер систем”, која ће предводити радове на изградњи постројења, донети нову технологију у нашу земљу и што ће пружити пример и домаћим компанијама како да убудуће реализују такве пројекте.

Према његовим речима, 60 одсто посла радиће домаће компаније у изградњи постројења за одсумпоравање.

Најавио је да ће ове године почети обнова у ТЕНТ-у блокова А1 и А2, који су најстарији и чија ће ревитализација трајати неколико година.

Рок за изградњу постројења је 42 месеца, после којег следи гарантни период и пробни рад постројења од 12 месеци.

Пројекат се реализује у оквиру споразума влада Србије и Јапана, на основу којег је 2011. године потписан споразум о зајму за његово финансирање измеду ЈП “ЕПС” и ЈИЦА.

Уговор о изградњи постројења између ЕПС-а и конзорцијума фирми који предводи компанија МХПС потписан је 8. септембра 2017. године.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.