Најновије

Никодијевић и Весић на представљању Регистра матичних књига у општини Савски венац Београд

Председник Скупштине Града Београда Никола Никодијевић и заменик градоначелника Горан Весић обишли су данас матичну службу општине Савски венац где су присуствовали представљању Регистра матичних књига – нове електронске апликације за вођење матичних књига.

Обиласку су присуствовали начелница Градске управе Сандра Пантелић и председница оштине Савски венац Ирена Вујовић.

Никодијевић је подсетио да је општина Савски венац апсолутни рекордер међу београдским општинама, када је број рођене деце у питању.

– На Савском венцу, где се налази највећи број београдских породилишта, сваке године се роди око 25.000 беба, док је на другом месту Звездара са око 2.000. Повод нашег доласка је прелазак са локалног на централизовани електронски систем. Више није важно да ли је особа која жели да подигне извод из матичне књиге рођених или уверење о држављанству, рођена у Београду или другом граду, јер може да добије све што јој је потребно у било којој од 17 градских општина, уз још четири матична одељења – рекао је Никодијевић.

Он је истакао да постоји и могућност електронског аплицирања за извод из матичне књиге рођених, који потом грађани добијају на кућну адресу, а веома брзо ће иста ствар бити омогућена и за уверење о држављанству.

– Још од раније ради сервис који омогућава да деца која се роде на територији Београда већ у болници могу да буду пријављена, без обавеза да родитељи одлазе у општину, док документа након тога стижу на кућну адресу. Гледамо да, користећи нове технологије, омогућимо грађанима лакше остваривање њихових права. Извод из матичне књиге рођених је документ који мање-више свакоме повремено затреба, а сада више неће бити потребно да било ко посредује у том послу – додао је Никодијевић.

Никодијевић и Весић обишли су и архиву у којој се налазе матичне и црквене књиге, од којих је најстарија из 1876. године.

Извор: Беоинфо

Категорије: Београд

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.