Nikodijević i Vesić na predstavljanju Registra matičnih knjiga u opštini Savski venac Beograd

Predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević i zamenik gradonačelnika Goran Vesić obišli su danas matičnu službu opštine Savski venac gde su prisustvovali predstavljanju Registra matičnih knjiga – nove elektronske aplikacije za vođenje matičnih knjiga.

Obilasku su prisustvovali načelnica Gradske uprave Sandra Pantelić i predsednica oštine Savski venac Irena Vujović.

Nikodijević je podsetio da je opština Savski venac apsolutni rekorder među beogradskim opštinama, kada je broj rođene dece u pitanju.

– Na Savskom vencu, gde se nalazi najveći broj beogradskih porodilišta, svake godine se rodi oko 25.000 beba, dok je na drugom mestu Zvezdara sa oko 2.000. Povod našeg dolaska je prelazak sa lokalnog na centralizovani elektronski sistem. Više nije važno da li je osoba koja želi da podigne izvod iz matične knjige rođenih ili uverenje o državljanstvu, rođena u Beogradu ili drugom gradu, jer može da dobije sve što joj je potrebno u bilo kojoj od 17 gradskih opština, uz još četiri matična odeljenja – rekao je Nikodijević.

On je istakao da postoji i mogućnost elektronskog apliciranja za izvod iz matične knjige rođenih, koji potom građani dobijaju na kućnu adresu, a veoma brzo će ista stvar biti omogućena i za uverenje o državljanstvu.

– Još od ranije radi servis koji omogućava da deca koja se rode na teritoriji Beograda već u bolnici mogu da budu prijavljena, bez obaveza da roditelji odlaze u opštinu, dok dokumenta nakon toga stižu na kućnu adresu. Gledamo da, koristeći nove tehnologije, omogućimo građanima lakše ostvarivanje njihovih prava. Izvod iz matične knjige rođenih je dokument koji manje-više svakome povremeno zatreba, a sada više neće biti potrebno da bilo ko posreduje u tom poslu – dodao je Nikodijević.

Nikodijević i Vesić obišli su i arhivu u kojoj se nalaze matične i crkvene knjige, od kojih je najstarija iz 1876. godine.

Izvor: Beoinfo

Kategorije: Beograd

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.