Дачић: Став Београда је да дијалога са Приштином неће бити док не укину таксе Вести

Министар иностраних послова Србије Ивица Дачић прецизирао је да је разграничење једна од идеја за решавање косовског питања, да председник Србије и Влада воде државну политику, а да ће се о договору с Приштином, ако до њега дође, свакако коначно изјаснити највиши државни органи и грађани Србије.

То је у суштини одговор министра Дачића на новинарска питања поводом његове изјаве да је разграничење званичан предлог Србије, мада је том приликом напоменуо да има још идеја око којих може бити постигнут компромис.

На питање ко је донео одлуку да је разграничење званичан предлог, пошто скупштина није одлучивала о томе, Дачић је узвратио питањем:

“Да ли је Зоран Ђинђић излазио пред парламент када је износио такав предлог?”, упитао је Дачић и додао да је он ту идеју и “преписао од Ђинђића”.

Истакао је да не признаје никоме да се више од њега бори за Косово и Метохију и додао да би они који данас и јуче њега називају издајником, јер је рекао да је једна од идеја разграничење, требало да буду довољно храбри и да Ђинђића назову тако, јер је он први то споменуо након Добрице Ћосића.

Дачић је казао и да је председник Србије Александар Вучић пре годину дана изнео као једну од идеја и разграничење и истакао да то није урађено кришом, већ да је о томе говорио јавно и у медијима.

“Пре годину дана смо изнели ту идеју и рекли да смо отворени и за друге предлоге, али до данас нисмо чули ниједан предлог. Та тема није ни започета у преговорима са Приштином. Јуче и данас Јеремић, Ђилас, Санда Рашковић Ивић, Двери и неки аналитичари мене називају издајником, а за њихово време, у време Коштунице и Тадића добили смо проглашење независности Косова и границе на јарињу и Брњаку”, навео је Дачић.

Истакао је да власт у време Коштунице и Тадића није ништа урадила по питању Косова и Метрохије и додао да је Слободан Милошевић ратовао за јужну српску покрајину, борио се за њу, јер није прихватао независност, већ је нудио аутономију, као и да је оставио Резолуцију 1244.

“Зашто нисте прогласили окупацију Србије?”, упитао је Дачић све оне који данас њега називају издајником и истакао да су они једино поставили погрешно питање Међународном суду правде, чију одлуку данас албански представници у Приштини користе против Србије на сваком кораку.

“Ко је пребацио преговоре у Брисел? У ваше време 84 земље су признале независност Косова. У време мог мандата девет земаља је признало независмост, а 13 је повукло признање независности. И сада ћете ви да ми говорите да ја издајем Косово”, истакао је шеф српске дипломатије.

Шеф српске дипломатије је навео да је чекао власт 2008. године уради нешто за одбрану Устава Србије и упитао зашто данас причају о подизању војске, када они ни тада нису на тако нешто помишљали.

„Председник Србије и председница Владе воде државну политику и наравно да ће се изјаснити највиши државни органи и народ Србије ако се дође до неког договора”, објаснио је Дачић.

Указао је да се ради о једној од идеја које постоје, да није званичан предлог, нити га је неко у име Србије послао, већ је само поменут на састанцима.

„Наш први предлог је да Косово буде покрајина у Србији, а други да правимо неке компромисе”, нагласио је он.

„И Дејтонски споразум није био у сагласности са Уставом Босне и Херцеговине. Сви који сада ”љубе” Дејтонски споразум, тврдили су некада да је Слободан Милошевић, због њега, био издајник, све док муслиманске снаге нису дошле пред Бањалуку”, рекао је Дачић.

Поновио је став Београда да дијалога са Приштином неће бити док се не укину таксе.

Рекао је да неке земље Европе подстицћу Рамуша Харадинаја да не укида таксе јер им не одговара постизање споразума, јер неће промену граница Косова.

Навео је и да је Томислав Николић представио платформу о Косову и Метохији и да је ту платформу усвојила Скупштина Србије и додао да је међутим и Приштина усвојила платформу, те да су те две патформе супротно и не воде компромису.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.